Gazdík podepsal Zemanovu petici za přímé volby

01.09.2011 17:05

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík podepsal petici za přímou volbu prezidenta, hejtmanů, primátorů a starostů. Petice však pochází od Strany práv občanů – zemanovci.

Gazdík podepsal Zemanovu petici za přímé volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda SPOZ Miloš Zeman

Kromě předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka podepsali petici další tři poslanci z hnutí Starostové a nezávislí. V rámci podpisu petice za přímou volbu se tito politici, kteří kandidovali do sněmovny spolu s TOP 09, ve sněmovně setkali se zakladatelem Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) Milošem Zemanem.

Právě Zeman uvažuje o kandidatuře na post prezidenta, pokud by byla schválena přímá volba. Petici prý zatím podepsalo 35 000 lidí, kampaň končí v září a začátkem října bude předána sněmovně.

Související: Přímá volba prezidenta. Vše o návrhu, který už dostali poslanci

Zeman za podpisy politiků chválil. Podle něj je petice rozděluje na ty, kteří se obávají, že by v přímé volbě hlas nedostali, a ty, kteří jsou natolik zdravě sebevědomí, že tuto obavu nemají.

SLEDUJEME téma přímá volba

Gazdík svůj podpis vysvětluje tím, že přímá volba je součástí programů Starostů a nezávislých. Jde přitom o kampaň neparlamentní strany. Gazdík však kritizuje, že TOP 09 sice prosadila přímou volbu starostů do koaliční smlouvy, ODS trvala na tom, aby se to týkalo pouze obcí, kde není rada obce.

Podle Gazdíka je ještě čas přímou volbu starostů do příštích voleb za tři roky prosadit. Otázkou ale je, zda k tomu budou mít velké strany vůli.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…