Gazdíka má nahradit ústavní právník Balaš

24.06.2022 16:20

Petra Gazdíka, který končí k 30. červnu v čele ministerstva školství kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem, nahradí poslanec STAN, ústavní právník Vladimír Balaš.

Gazdíka má nahradit ústavní právník Balaš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Gazdík

Celostátní sněm hnutí STAN schváli návrh předsednictva hnutí.

„Pro mě jde o  velkou profesní výzvu. Máme před sebou nutné reformy školství, které nastartovali moji dva předchůdci a které jsou klíčové pro následující desetiletí. České národní bohatství je ve schopnostech a dovednostech našich lidí. Proto bychom měli naše děti dobře připravit na to, co budou v životě dělat, co budou skutečně potřebovat a zejména na změny, s nimiž se budou muset vypořádat. Líbí se mi například koncept systému vzdělávání v severských zemích, který systematicky vede studenty ke schopnosti inovativně přistupovat k řešení nových výzev,  což měřitelným způsobem přispívá ke zvýšení prosperity v těchto zemích. Z toho bychom si mohli vzít příklad,“ sdělil sám Vladimír Balaš.
 
Vít Rakušan k tomu řekl, že oblast vzdělávání vnímají Starostové a nezávislí jako strategickou. Je proto rád, že na ministerstvo po Petru Gazdíkovi našli další vysoce kompetentní osobnost.

S volbou profesora Balaše už prý Rakušan seznámil i profesora Fialu. Premiér se chce s kandidátem sejít v pondělí.

 

O Balašovi jako Gazdíkovu nástupci média spekulovala. „Říkal jsem, že si umím představit řadu jiných kandidátů. A pak jsem říkal, že si sice nemyslím, že bych to byl já, ale že kdyby náhodou ta volba padla, tak vím, kterým směrem se ubírat a eventuálně s kým a jak," řekl k dřívější informaci, podle které nominaci odmítl.

Sám Baláš potvrzoval, potvrdit, že je v úzkém výběru.

Gazdík ministerstvo opustí po půl roce v době, kdy úřad řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny a úpravy učebních plánů škol. Jeho nástupce bude také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání.

Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Redlovo jméno se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podnikům, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů právě on. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Obviněných v kauze dopravního podniku by mělo být 12. Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který stejně jako Redl skončil ve vazbě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…