Generál Blaško vznesl vážná obvinění vůči Pelikánovi a Stropnickému. A přidal fakta

04.01.2017 21:31

Generálmajor v záloze Hynek Blaško se tvrdě obul do dvou ministrů za hnutí ANO – do ministra spravedlnosti Roberta Pelikána a do ministra obrany Martina Stropnického. Pelikán prý raději hájí socialistický zákon místo toho, aby se postaral o to, že veškeré následky útoku na osoby či majetek zaplatí posléze dopadený útočník. Ministr Stropnický pak prý nestojí o to, aby se občané zapojovali do obrany státu.

Generál Blaško vznesl vážná obvinění vůči Pelikánovi a Stropnickému. A přidal fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Hynek Blaško vyčetl ministru spravedlnosti Pelikánovi, že se víc nestará o to, aby bylo skutečně dosahováno spravedlnosti. V tuto chvíli se prý spravedlnosti mnohdy nedočkáme. Generál poukázal na příklad devítiletého chlapce Jakuba Šimáka. Toho zavraždil pedofil Novák, který se v roce 2009 ocitl před soudem. Blaško konstatoval, že součástí rozsudku nad vrahem byla povinnost zaplatit pozůstalým 750 tisíc korun. Jenže tuto povinnost prý nikdo nevymáhá.

„Ale vy ho necháte klidně válet na cele bez povinnosti dluh uhradit. Klidně necháte působit socialistický zákon o nutné obraně a její přiměřenosti, místo abyste prosazoval zákon pojednávající o tom, že veškeré následky útoku na osoby či majetek nese jen a pouze útočník,“ udeřil generál v záloze.

Vedle toho Pelikánovi vyčetl, že ho nechal v klidu zákon, podle kterého bude hostinský zodpovědný za to, když se někdo jiný opije a spáchá trestný čin. Generálovi se tato konstrukce ani trochu nelíbí. Nelíbí se mu ani to, jak se stát brání myšlence, že by obyčejní lidé pomáhali s obranou své země. Ministr vnitra Milan Chovanec v tomto směru nechal připravit ústavní novelu, podle které by stát vnímal občana jako partnera, který mu pomůže udržet bezpečnost. Ministr obrany Martin Stropnický má za to, že tato úprava není nutná, což Blaška zlobí.

„Vy, pane ministře obrany, se zapojujete do polemiky a říkáte, že není nutné upravovat stávající znění Ústavy, protože existují složky, které jsou povinny obranu zabezpečit. Co je velmi zvláštní, že nehledáte cesty, jak zapojit co nejvíce občanů do řešení problematiky obrany státu, ale vyhrožujete vznikem paramilitárních organizací a připojujete se k hlasatelům omezování našich práv. Opravdu jedinečný výkon. Děkuji vám za vaše slova o neserióznosti PL a o tom, že není nutno nic, co se v nich píše, brát v potaz. Těmito slovy velmi utrpěla vaše serióznost v našich očích,“ uzavřel generál v záloze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…