Generál Pavel uklidňoval: Rusko invazi do Pobaltí pravděpodobně nechystá

20.06.2016 16:32

Podle šéfa Vojenského výboru NATO Petra Pavla není v současné době na pořadu dne rozsáhlá ruská agrese. Nelze však vyloučit, že Rusko použije v Pobaltí podobný scénář jako na Krymu nebo na východě Ukrajiny. Pavel to řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze, kde je na oficiální návštěvě.

Generál Pavel uklidňoval: Rusko invazi do Pobaltí pravděpodobně nechystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vojenského výboru NATO generál Petr Pavel

Pavel následně také uvedl, že Aliance neuvažuje o tom, že by do Pobaltí či na svou východní hranici přesunula nějaké významné vojenské síly. „Aliance zdůrazňuje, že opatření, která přijímá, budou adekvátní situaci a budou vždy mít obranný charakter,“ řekl s tím, že není cílem Aliance vytvořit na východě vojenskou hráz proti rozsáhlé ruské agresi. 

Další hrozbou podle něj jsou extremismus, terorismus a slabé a nestabilní státy na jih od hranic Aliance, se kterými je spojena migrační vlna. „Nejlepším způsobem, jak řešit problémy jihu, nejsou vojenská intervence a vojenské řešení, ale je to komplexní řešení, které obsáhne jak vojenské a vnitřně bezpečnostní, tak ekonomické a další oblasti,“ poznamenal Pavel. Nutná je podle něj především spolupráce mezi Aliancí a Evropskou unií. 

Petr Pavel se dnes také setkal s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem. Po schůzce s ním zkonstatoval, že tempo zvyšování výdajů na obranu v zemích NATO neodpovídá špatné bezpečnostní situaci a Česko je v otázce vydávaných peněz na obranu v poslední čtvrtině aliančních zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…