Generál Šándor: To o Babišovi nebylo rozumné, pane Lipavský

06.04.2024 20:37 | Monitoring

Bezpečnostní analytik, generál v záloze Andor Šándor popsal v rozhovoru pro CNN Prima News situaci ukrajinské armády jako kritickou. Míní, že pokračování bojů má smysl pouze tehdy, budou-li Ukrajinci mít šanci nepříznivou situaci zvrátit. Považuje za nerealistické, když Zelenskyj odmítá jakékoli mírové dohody. A jak Šándor vidí Andreje Babiše coby „bezpečnostní riziko“?

Generál Šándor: To o Babišovi nebylo rozumné, pane Lipavský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik Andor Šándor

Šándor konstatuje, že ruské síly jsou vůči těm ukrajinským v převaze: „Je to jedna z nejhorších situací pro ukrajinskou armádu. Po neúspěšné ofenzivě loni musela přejít do strategické obrany a zároveň přitom ještě zadržovat útočící ruská vojska na celé šíři fronty. Má velmi omezené množství dělostřelecké munice i techniky, navíc jí chybí lidský potenciál,“ řekl pro CNN Prima News. A že velkým problém je, že Ukrajině se nedostává slibované pomoci z USA ani z Evropy.

„Problém je, že jakékoliv pokračování bojů má smysl pouze tehdy, když budou mít Ukrajinci šanci zvrátit nepříznivou situaci. Důležité je, aby si mohla vydobýt lepší podmínky při budoucích vyjednáváních, aby s Rusy netahala za kratší část provazu. Pokud Ukrajina dojde k závěru, že s nedostatečnou podporou ze Západu není šance na nějakou zásadní pozitivní změnu na bojišti, měla by zvážit, jestli má další odpor smysl,“ pokračoval Šándor.

Označil za naprosto nerealistické, co slyšíme od ukrajinského prezidenta Volodymra Zelenského, jenž odmítá jakékoliv mírové dohody navrhované tureckým prezidentem Erdoganem s tím, že nepřekonatelnou podmínkou mírových jednání je stažení ruských vojsk z ukrajinského území.

Je podle Šándora reálná hrozba třetí světové války, pokud některé členské země NATO zvažují, že vyšlou své vojáky na Ukrajinu?

„USA letos čekají prezidentské volby a poslední, co by obhajující Joe Biden potřeboval, by byla třetí světová válka. Vyslání našich vojáků na území Ukrajiny, ať už bude ta forma jakákoliv, z nás udělá legitimní cíl pro ruské údery. Věřím, že se tenhle nápad neuskuteční. A mrzí mě, že prezident Pavel a premiér Fiala v tomto případě nemluví stejnou řečí. Narušuje to kredibilitu naší zahraniční politiky. Samozřejmě, tendence eskalovat konflikt na Ukrajině může být jednou z příčin, že by nám válka mohla hrozit,“ dodal bezpečnostní expert.

To, že premiéra Petra Fialu v dubnu v Bílém domě přijme americký prezident Joe Biden, je podle Šándora nejen za jeho bezvýhradnou podporu USA, ale i Ukrajiny: „Jsme součástí západního světa, aliance, v níž hrají dominantní roli USA. Že nasloucháme tomu, co se říká ve Washingtonu, to je pravda; nedělejme si iluze, že to tak není. To přijetí v Bílém domě je nejen za nákup F-35, ale i za pomoc Ukrajině. Je to taková forma ocenění pro premiéra Fialu a celou jeho vládu. Zda to bude stačit ke znovuzvolení pětikoalice, je jiná otázka,“ sdělil svůj pohled Šándor.

Závěrem sdělil svůj názor, zda šéf hnutí ANO Andrej Babiš skutečně představuje bezpečnostní riziko pro ČR, jak prohlásil pirát-ministr zahraničí Jan Lipavský: „Myslím, že toto vyjádření nebylo vůbec rozumné, navíc to zmínil v debatě, kde Babiš nebyl. Ten výrok je silný. K Babišovi mám řadu výhrad, s některými jeho výroky také nesouhlasím, ale že by byl hrozbou pro bezpečnost této země, to si nemyslím,“ dodal Andor Šándor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …