Generál Šedivý: NATO by se do pokračujících bojů na Ukrajině spíše nezapojilo

13.02.2015 12:45

Český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý si nemyslí, že dohody z Minsku povedou ke konci ukrajinského konfliktu. Možná prý skončí boje, ale konflikt nejspíše bude pokračovat v zamrzlé formě. Pokud by boje přece jenom neutichly, NATO by se do nich nejspíše nezapojilo. A na zbraně prý ukrajinská vláda také zřejmě může zapomenout.

Generál Šedivý: NATO by se do pokračujících bojů na Ukrajině spíše nezapojilo
Foto: kozusnik.eu
Popisek: Jiří Šedivý, velvyslanec České republiky u NATO, byl hostem autora a moderátora pořadu Edvarda Kožušníka.

Za hlavního hráče, který drží klíče k řešení ukrajinského konfliktu, považuje Šedivý Rusko. Další vývoj tak prý bude záležet na tom, zda chce Rusko opravdu trvalý mír a úplné uklidnění situace. Kdyby přece jenom ke složení zbraní nedošlo, NATO by údajně nezasáhlo. „Toto není naše válka. To je konflikt mezi separatisty a vládou v Kyjevě, případně konflikt mezi Kyjevem a Moskvou, která podporuje povstalce,“ uvedl velvyslanec při NATO v rozhovoru s moderátorem DVTV Martinem Veselovským.

NATO prý sice vnímá ukrajinský konflikt jako mimořádnou destabilizaci v okolí Evropy od konce studené války. Ale nespatřuje v něm bezprostřední ohrožení Evropské unie a Severoatlantické aliance. A ti státníci z Evropské unie, kteří se snaží v průběhu konfliktu pomoci nalézt řešení, prý pouze poskytují tzv. dobré služby. „Jsou to zprostředkovatelé a vstupují do procesu s tím, že mají za zády podporu mezinárodních organizací a vlastní váhu svých osobností a států, které reprezentují. Oni nejsou součástí konfliktu. Oni se snaží být součástí řešení konfliktu,“ vysvětloval Šedivý.

Český velvyslanec při NATO si také nedovede představit okolnosti, za kterých by se členové Severoatlantické aliance dohodli na poslání zbraní na Ukrajinu. „Je to velmi citlivá záležitost z toho důvodu, že v momentě kdy začne třetí strana dodávat zbraně do konfliktu, stává se součástí konfliktu. A toho se chceme vyvarovat,“ konstatoval.

Rusko nás chce rozdělit

Šedivý se v DVTV vyjádřil i k ruské propagandě, která je dle jeho soudu velmi agresivní a je namířena proti Západu jako takovému. Jejím hlavním cílem prý není nás zastrašit, nýbrž nás rozdělit. A proto údajně míří především dovnitř „našich“ států. „Když sledujeme debaty ve všech evropských státech, včetně České republiky, vidíme, že ukrajinská krize do značné míry polarizovala debatu nejenom o Ukrajině, ale vůbec o způsobu vládnutí v našich zemích, hodnotách a tak dále,“ připouští Šedivý.

Ruskou propagandu v Evropě prý nese zvláštní tábor – ultrapravice a ultralevice, které spojují společné charakteristiky – jsou antiliberální, nemají rády EU a podporují Vladimira Putina. Na druhé straně ale prý existuje racionální snaha se s tímto táborem potýkat.

Celý pořad ke shlédnutí ZDE


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…