Generál Šedivý v televizi přiznal: Některé kroky, které činíme vůči Rusku, jsou až provokativní

27.08.2015 23:15

V první části čtvrtečních Událostí, komentářů se už téměř tradičně probíralo téma uprchlíků, v další části pak šance na konec konfliktu na východní Ukrajině.

Generál Šedivý v televizi přiznal: Některé kroky, které činíme vůči Rusku, jsou až provokativní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Votápek

Profesorka Univerzity ve Warwicku Gurminder K. Bhambrová upozornila, že Evropa přijímá jen 5 % uprchlíků, přitom je to nejbohatší kontinent na planetě. „Evropa se s přílivem uprchlíků může vyrovnat,“ myslí si profesorka.

Většina uprchlíků prý nejde za lepším, ale prchá před pronásledováním

Poukázala na to, že Evropa má dlouhou historii pomoci uprchlíkům, například židovským nebo za sovětské éry, kdy z východní do západní Evropy přicházeli také uprchlíci.

Uvedla také, že většina uprchlíků utíká před pronásledováním a před násilím, nikoliv za lepšími ekonomickými podmínkami. Ti, kdo žádají o azyl, jsou prý přes 50 % tvořeni lidmi ze Sýrie, Afghánistánu, Eritreje, tedy z nestabilních zemí.

V další části pořadu diskutovali o situaci na východní Ukrajině Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR, a analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek.

Podle Šedivého mají na současném stavu, kdy boje na Donbasu eskalují, podíl obě strany. Problémy jsou s privátními prapory, které nejsou plně pod kontrolou vlády v Kyjevě. Některé kroky, které činíme vůči Rusku, jsou prý až provokativní. „Například v době, kdy se mluvilo o tom, že se použije vliv Putina, aby se zastavily boje, EU vyhlásila další sankce a další věci, které měly za cíl poškodit Rusko nebo násilím donutit Rusko, aby plnilo požadavky,“ podotkl Šedivý s tím, že to nebylo zcela taktické. „Putin pak přestal tlačit na separatisty, to zbytečně prodloužilo dobu bojů,“ uvedl.

Ukrajina je v krizi, ale reformy probíhají

Votápek si myslí, že v celém konfliktu jde o to samé co na počátku. Rusko potřebovalo zamezit sbližování Ukrajiny s EU, poškodit ji, tak aby musela zůstat ve sféře ruských zájmů. Ukrajina je sice v těžké krizi, ale nějaké reformy probíhají. S názorem Šedivého nesouhlasil. „Evropa se zachovala zdrženlivě, tomu, co říká pan generál, nerozumím,“ vymezil se proti druhému diskutujícímu.

Votápek připustil, že i na ukrajinské straně jsou síly, kterým vyhovuje konflikt. Třeba že Porošenko pak nemá čas na reformy, že se oslabí centrální vláda a bude posilovat vliv soukromých vojenských jednotek. Za hlavního viníka ale označil Rusko, které dodává zbraně povstalcům.

Zastavit konflikt lze tak, že se vůči Rusku zavedou tak tvrdé sankce, že už je Kreml nebude schopen dál snášet. Vojenské řešení prý neexistuje. Ukrajina není schopna separatisty zatlačit, protože disponuje zastaralými zbraněmi ze sovětské éry nebo z 90. let, zatímco separatisté mají moderní ruské zbraně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…