Generál prezident Pavel, přidaná hodnota pro region... ČT v Polsku natáčela s Dudou

16.03.2023 21:48 | On-line

Polský prezident Andrzej Duda hovořil o dobrých politických a osobních vztazích se svým českým protějškem Petrem Pavlem, a těší se, že se i nadále budou rozvíjet. „S prezidentem Pavlem máme stejné názory a jdeme bok po boku,“ řekl Duda v pořadu Interview ČT24, který se natáčel v prostorách prezidentského paláce v centru Varšavy. Duda také Pavla ocenil pro jeho vojenskou zkušenost, díky ní je „přidanou hodnotou pro region“. Co se týká skupiny V4, může podle Dudy přijít ještě čas, kdy sehraje důležitou roli.

Generál prezident Pavel, přidaná hodnota pro region... ČT v Polsku natáčela s Dudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Polsko je druhá země, kterou navštívil český prezident Petr Pavel od okamžiku, kdy nastoupil do funkce, potřeboval se ujistit, že vztahy Polska a Česka jsou dobré, to Duda potvrzuje: „Ano, já jsem prezidentovi za toto rozhodnutí velice děkoval. Bylo to velice symbolické rozhodnutí. Je pro nás velice důležité, že si pan prezident vybral Polsko. Vnímáme to jako vůli budovat polsko-české vztahy na nejvyšší úrovni, velice mě to těší. S panem prezidentem máme už dobrý základ politických a osobních vztahů,“ uvedl Duda k Pavlově státní návštěvě jeho země.

„Těším se, že se naše dobré vztahy, které už nyní máme dobré, budou rozvíjet také v rámci regionu, v rámci NATO a Evropské unie,“ dodal polský prezident.

Spoluprací s Milošem Zemanem zhodnotil jako „dobrou“. „Pouze jsem se rozloučil s panem prezidentem Milošem Zemanem, se kterým jsme spolupracovali dlouhá léta. Já jsem prezidentem již od roku 2015, to je tedy dlouhá doba, byla to dobrá spolupráce,“ podotkl.

Probírala se také vyjádření Andreje Babiše, který během prezidentské kampaně uvedl, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské země české vojáky na pomoc určitě jako prezident neposlal. K jeho slovům Duda přistupoval s rezervou: „Politici během kampaně říkají různé věci, potom toho třeba litují,“ uvedl, že v zahraničních výrocích v tomto případě zůstává poměrně klidný.

V kontextu toho uvedl, že je rád, že si Češi jako hlavu státu vybrali kandidáta, který má vojenské zkušenosti. „V dnešní době, kdy je válka na Ukrajině, kdy se hned za naší hranicí po ruském útoku na Ukrajině odehrává válka, je člověk, který je v sousední zemi v této funkci, velice cenný, je to taková přidané hodnota pro region,“ vyzdvihl Duda především Pavlovu funkci předsedy vojenského výboru NATO.

Stranou nezůstala ani budoucnost V4, jejíž je Polsko součástí. Podle prezidenta Pavla bude mít V4 spíše roli konzultační a nebude mít vliv na mezinárodní politiku. „S V4 to bývá různé, někdy je aktivnější méně, někdy více, někdy je spolupráce lepší, někdy složitější. Ale už dlouhá desetiletí V4 funguje. Nyní máme v rámci V4 obtížnější dobu s rozdílnými názory, pokud jde o válku a Rusko jako agresora. Tady máme s Českou republikou zrovna stejný názor a jdeme bok po boku,“ uvedl, že V4 může ještě v budoucnu sehrát důležitou roli jako tomu bylo v době migrační krize.

Věnoval se také vojenské podpoře Ukrajiny. Polsko rozhodlo, že předá Ukrajině čtyři letouny MiG-29, další vojenská pomoc ze strany Polska bude pokračovat: „Ukrajinci tyto stíhačky mohou hned použít, předali jsme také 300 tanků a další budeme posílat, také školíme tankisty z Ukrajiny a budeme v naší podpoře Ukrajině pokračovat dále,“ uvedl Duda. „Vojenská podpora má jít tak daleko, aby Ukrajina vytlačila nepřítele ze svého území, Ukrajina by měla mít plnou kontrolu nad svým mezinárodně uznaným územím,“ reagoval polský prezident na výrok Petra Pavla, že jediným omezením dodávek Ukrajině by mělo být, že jí nedáme jaderné zbraně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Realita je taková , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 17.03.2023 5:25:39
že po Majdanu s pomocí Banderovců si Američani Ukrajinu zkolonizovali a ovládli výrobu a prodej obilovin tím že za poskytnutí finanční úvěry dostali jako kompenzaci úrodnou zemědělskou půdu .Z Ukrajinců se tak stali pacholci na rodné hroudě a životní úroveň v Americké kolonií se jim zhoršila. K tomu neřešená občanská válka na Donbasu proti Ruskému etniku a obavy Ruska že jim z Ukrajiny zbavené neutrality hrozí nebezpečí v podobě její militarizace .Duda a Pavel jen hájí Americké zájmy a ohrožují bezpečnost svých zemí přímým zapojením do v podstatě Rusko-.Americké války o strategická území na Ukrajině .Američani už dostali strach z pomsty Ruska za ztráty svých vojáků na Ukrajině a přenechávají sebevražednou iniciativu východnímu křídlu NATO složeného se zemí z bývalé Varšavské smlouvy a zemi SSSR .Tyto země když dostaly po rozpadu SSSR a zrušení Varšavské smlouvy měly vytvořit kolem Ruska prstenec neutrálních zemí což by pro bezpečnost v Evropě a a její prosperity s pomocí levných Ruských potrubních energií bylo ideální řešení. Zvolili jsme místo toho roli užitečných idiotů a vazalů kazisvětských Američanů a to je cesta do pekel.

|  5 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …