Germany? Cizince bez dokladů, zadržené u Lanžhota, zajímala jen jedna věc

04.02.2020 17:01

Zdá se, že migranti stále častěji využívají k cestě do Německa, které považují za zemi zaslíbenou, trasu přes Českou republiku. V Ústí nad Orlicí zachytila cizinecká policie pět běženců z Afghánistánu, kteří o sobě na radu pašeráků odmítali cokoli prozradit. Přiznali pouze, že si zničili doklady, aby mohli tvrdit, že jim ještě nebylo osmnáct a nebylo možné to snadno vyvrátit, či potvrdit. Podobný příběh se opakoval i v Lanžhotě.

Germany? Cizince bez dokladů, zadržené u Lanžhota, zajímala jen jedna věc
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celní správa ČR.

V závěru minulého pracovního týdne zadrželi celníci v polích u Lanžhota čtyři cizince, kteří se pokoušeli dostat do Německa. Neměli doklady, takže nebylo možné s určitostí říci, ze které země pocházejí, ale podle serveru iDNES.cz je možné, že jde o občany Afghánistánu. „Byl jim rozumět pouze jediný dotaz: Germany?“ prozradila mluvčí celníků Lada Temňáková.

Celníci předali běžence policejní hlídce, která muže prověří, a jak bývá v obdobných případech běžné, umístí je pravděpodobně do detenčního zařízení, kde setrvají do doby, než bude rozhodnuto, zda mohou dostat azyl, nebo ne.

Obdobný případ zaznamenala policie v Ústí nad Orlicí, kde se objevila pětice běženců, kteří se dostali z Afghánistánu přes Srbsko až do Česka v nákladním vlaku. Doufali, že se dostanou až do Německa, ale neuspěli. Prozradili jen, že na radu pašeráků nemají s sebou doklady, aby mohli tvrdit, že jim ještě nebylo osmnáct let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…