Globalismus si hraje na Boha. Receptem na krize je národní stát. Osobnosti vystoupili k obraně české státnosti

16.09.2022 10:38

Obnova národního státu jako recept na výzvy a těžkosti, kterým v současném globalizovaném světě čelíme. Takový závěr vyplynul z nedávného “Setkání k obnově české státnosti”, které se konalo v prostorách Strahovského kláštera za účasti desítek osobností českého veřejného života.

Globalismus si hraje na Boha. Receptem na krize je národní stát. Osobnosti vystoupili k obraně české státnosti
Foto: Radim Panenka
Popisek: Profesor Jaroslav Fenyk mluví na Setkání k obnově české státnosti

Prestižní setkání pořádané Společností pro svatováclavské studia zaštítil místopředseda Ústavního soudu ČR profesor Jaroslav Fenyk, který také přednesl hlavní příspěvek s názvem “Stát, státnost, občan a národ”. Pohovořil o povaze státnosti, její definici na základě myšlení právních teoretiků, historiků i filozofů. Základem podle něho je, aby se občané se svým státem identifikovali a posilovalo se státní vědomí. Sounáležitost s určitým státem musí být dle Fenyka vnímána jako předpoklad pro čestné a férové soutěžení s jinými státy v jejich rozmanitosti.

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

“Kosmopolitismus a globalismus ve svých krajních polohách, ve kterých si hrají na Boha, se sice touto rozmanitostí také zaklínají, ale paradoxně ji smývají, neboť směřují k tomu, aby všude na světě byly stejné problémy a stejná řešení, což vede ke stagnaci,” míní místopředseda Ústavního soudu.

Jaroslav Fenyk v proslovu na sekání o české státnosti použil i citát filosofa a spisovatele Jordana Petersona, který zjednodušeně řečeno pojednává o tom, že naši předkové kolem nás postavili zdi, aby nás coby své potomky chránili před všemi špatnými věcmi, které za těmito zdmi stojí. Opouštěním historie, tradic, zvyků a kultury tyto zdi boříme a měli bychom se vzpamatovat, že zničením účinné obrany se můžeme zničit i my sami. “Pojďme se identifikovat s vlastním národem i státem a dokud je ještě čas, opravme zdi, které naši předci vybudovali,” dodal profesor Fenyk za bouřlivého potlesku přeplněného sálu Strahovského kláštera.

Na konferenci dále vystoupil předseda Společnosti pro svatováclavské studia a filosof Roman Cardal, pedagog a historik Petr Bahník, filosof Jiří Hejlek, Aleš Dvořák promluvil o nutných reformách v systému školství, Ilona Bažantová a Igor Volný se zaměřili na národohospodářství a uvedli do souvislosti státnost a samostatně fungující ekonomiku. S ohledem na politiku, ekonomiku i současný stav české suverenity v rámci EU promluvil děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

V závěru hlavního boku konference byla posvěcena pamětní deska vznikající instituce Svatováclavská studia - Ústav české státnosti, který by měl sídlit ve Staré Boleslavi. Vedle odborných studijních činností by se instituce měla zabývat péčí o uchování a kontinuitu tradic spojených s historií českého národa a především predikovat jeho pozitivní rozvoj do budoucna. 

Součástí programu bylo vystoupení operní pěvkyně Evy Urbanové za doprovodu Moravského klavírního tria. Zazněly známé a slavné skladby, například Dvořákova Humoreska.

Po závěrečné večeři před úplným koncem probíhaly podrobné neformální debaty a rozmluvy všech vystupujících s hosty, kterých mohlo být odhadem několik málo stovek. Mezi nimi například někteří senátoři, ekonomové, diplomaté, historici a další osobnosti, které mnohdy dělí pohled na svět v optice pravo-levého dělení, ale shodují se na důležitých otázkách dnešní doby jako národní suverenita, svoboda slova a odmítání omezování naší státnosti a samostatnosti na úkor nadnárodních celků. 

Společnost pro svatováclavská studia, která “Setkání k obnově české státnosti” pořádala má na kontě vydání několika tematických sborníků, které lze zdarma stáhnout na jejich webových stránkách (ZDE).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…