Grebeníček, Klaus mladší, Volný a 19 Pirátů. Mnoho poslanců dnes končí

21.10.2021 6:30

Sněmovna v předvolebním složení dnes končí. Poslední den v roli poslanců stráví mimo jiné zástupci ČSSD a KSČM, kterým se v říjnových volbách nepodařilo v dolní parlamentní komoře udržet.

Grebeníček, Klaus mladší,  Volný a 19 Pirátů. Mnoho poslanců dnes končí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

S kanceláří předsedy Sněmovny se rozloučí Radek Vondráček (ANO). Do ustavující schůze Sněmovny v povolebním složení, která začne 8. listopadu, bude jedinou funkční parlamentní komorou Senát.

Poslanecký mandát ve volbách, které se konaly 9. a 10. října, obhajovalo 164 dosavadních členů dolní komory. Úspěšných bylo 99 z nich. Bezprostředně po volbách jich bylo 98, ale nově zvolený poslanec a zlínský hejtman Radim Holiš mandát přenechal současné poslankyni Margitě Balaštíkové (oba ANO). Mezi neúspěšné patřili předsedové ČSSD a KSČM Jan Hamáček a Vojtěch Filip, nebo Tomáš Hanzel (ČSSD) a Vojtěch Pikal (Piráti), kteří stejně jako Filip končí v rolích místopředsedů Sněmovny.

Mezi končící výrazné poslance patří někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), komunista Miroslav Grebeníček nebo bývalý šéf Trikolory Václav Klaus mladší. Stejně tak končí Lubomír Volný z Volného bloku.

Stovka poslanců, kteří mandát neobhajovali nebo neobhájili, má nárok na odchodné, které může činit až pět jejich posledních měsíčních platů podle počtu odsloužených let. Odchodné bude moci Sněmovna vyplatit ze zákona po třech měsících od ukončení výkonu funkce, tedy nejdříve v lednu. V návrhu státního rozpočtu je na to vyčleněno 66,5 milionu korun, potřeba budou zhruba až dvě třetiny této sumy.

Základní měsíční plat poslance činí 90 800 korun, zvyšují ho příplatky za různé funkce. Nejvyšší odchodné tak mají dostat končící místopředsedové Sněmovny, a to 866 000 korun každý z řadových místopředsedů a Filip jako první místopředseda 912 500 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…