Greta mě inspiruje! Tomáš Klus zachraňuje planetu. Běž sbírat roušky do oceánu, slyšel

18.07.2021 12:20 | Ze sítí

Přírodní živly o sobě dávají v posledních týdnech nebývale vědět. Poté, co zpustošilo tornádo krajinu jižní Moravy, bojuje severní Česko s povodněmi. Po silných deštích zůstaly oči pro pláč i našemu západnímu sousedovi – Německu. Tam si záplavy vyžádaly na 156 obětí a stovky stále pohřešovaných lidí. Všechny tyto nešťastné události přiměly zpěváka Tomáše Kluse šířit na sociálních sítích dál osvětu o změnách klimatu a globálním oteplování. Se zlou se však potázal.

Greta mě inspiruje! Tomáš Klus zachraňuje planetu. Běž sbírat roušky do oceánu, slyšel
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Písničkář a politický aktivista Tomáš Klus

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Předně Klus vyzdvihuje své dlouhodobé sympatie ke známé švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové, která spustila stávky studentů za změnu klimatu. „Jsem s ní na té lodi od chvíle, kdy začala ‚bulat‘ pátky. To už je nějaký pátek. A nepřestává mě svým zápalem pro planetu, co plá, inspirovat a motivovat,“ neskrývá zpěvák obdiv k této světoznámé dívce.

Jedním dechem dodává, že globální oteplování je dnes již nezpochybnitelné, a je nutné začít bojovat za záchranu naší planety. „By bylo jasno, je mi jedno, kdo za to může. Jestli člověk a motocykly, nebo planeta a její cykly. Změna se děje, a je potřeba na ni promptně reagovat,“ apeluje muzikant.

„Co jiného nás koneckonců má spojit než snaha o zachování života?“ pokládá se vší vážností a naléhavostí Klus řečnickou otázku. Ke svému příspěvku přidal fotografii auta, jež má na zadním okně samolepku „Fuck You Greta“. Nápis Klus výrazně zakroužkoval.

I to podle něj ukazuje, že téma klimatu mnozí stále berou na lehkou váhu či jej pouze zneužívají. „Používat tohle téma jako zbraň, ať už ve snaze pomoci, nebo v touze po moci, je tristní. Kéž se nám tedy o oteplování daří mluvit s chladnou hlavou a kéž se nám daří uhasit rozčilení a paranoii, že se nám něco tají. Tají ledy. Snad ne naposledy. Tohle má být téma číslo jedna napříč politickým spektrem,“ zdůraznil závěrem svého komentáře.

 

Za své hrozby čelil Klus v následné diskusi útokům.

„Tvl to už nemáš jiné téma,“ napsal přispěvatel do diskuse, Jan Věc Kouba. „Nemám,“ odpověděl mu jasně a stručně zpěvák, jehož fanoušci se jej ihned zastávali s tím, že podobných „Koubů“ s podobnými názory je v Česku bohužel stále mnoho.

„Můžete se vzít s Gretou za ruku a jít sbírat roušky na pláže, do moře a oceánů. Děkujeme,“ doporučil Klusovi komentující Chuan Perverez.

Do diskuse se pak připletlo také téma očkování. „Jo, a proto pro zachování života propagujete vakcinaci,“ napsala s výsměchem diskutérka Ivon Ka, čímž rozdmýchala diskusi mezi odpůrci a příznivci očkování. Na její nařčení reagoval Klus ve smyslu, že o ničem takovém neví.

Diplomaticky se pak vyjádřil Michal Frank: „Správná cesta je asi kompromisem mezi dvěma extrémy. Ale určitě souhlasím s tím, že je třeba upozorňovat. A ne fuckovat,“ doplnil.

Odborníci o tomto víkendu skutečně varují před extrémními bouřkami, které se do Česka řítí ze západní Evropy, kde v tomto týdnu zasáhly a ničily, co se dalo.

Nejhůře je na tom Německo, tam si extrémní záplavy vyžádaly už 143 lidských životů a další stovky osob se stále pohřešují. Německo a také Belgie, Švýcarsko a Nizozemsko hlásí i velké škody na majetcích. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…