Greta v televizi hájila atom. Pořád je prý lepší, než uhlí

11.10.2022 19:50 | Kauza

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová se domnívá, že spoléhat se na uhlí je špatný nápad. Překvapila i tím, že se zastala provozu jaderných elektráren, neboť jsou podle ní k životnímu prostředí stále šetrnější než ty uhelné. Do úvah se pustila v německé televizi ARD.

Greta v televizi hájila atom. Pořád je prý lepší, než uhlí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Thunbergová svůj názor vyjádřila v pořadu Maischberger, kdy uvedla, že si osobně myslí, že je špatný nápad spoléhat se na uhlí, dokud jsou jaderné elektrárny v provozu. „Pokud už jsou v provozu, myslím, že by bylo chybou je vypnout a přejít na uhlí,“ uvedla aktivistka na dotaz moderátorky. Právě Německo nechá pro letošní zimu v provozu své dvě jaderné elektrárny, další prodloužení jejich funkčnosti nemá v úmyslu.

Aktivistka Greta Thunbergová v minulosti mimo jiné odsoudila světové lídry za to, že dělají málo pro to, aby bojovali s klimatickou změnou. Jak informoval deník Guardian, na summitu mladých aktivistů v Miláně před rokem například pronesla: „Postavíme znovu a lépe. Blá, blá, blá. Zelená ekonomika. Blá, blá, blá. Čistá nula do roku 2050. Blá, blá, blá.“ A pokračovala: „Tohle je všechno, co slýcháme od našich takzvaných lídrů. Hezky znějící slova, která ale zatím nevedla k žádné akci. Naše naděje a naše ambice jsou utopeny v jejich prázdných slibech.“

Za posledních 30 let se toho prý stalo málo. „Stále to můžeme zvrátit – je to rozhodně možné. Ale bude to vyžadovat okamžité a drastické každoroční snížení emisí. Ale ne, pokud to bude pokračovat jako dosud. Záměrná lenivost našich lídrů je zradou této a budoucí generace,“ řekla už ne mladistvá aktivistka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…