Guvernér Michl získal nejpřísnější bezpečnostní prověrku

12.03.2023 13:10 | On-line

Guvernér ČNB Aleš Michl získal prověrku na nejvyšší stupeň utajení přísně tajné. Národní bezpečnostní úřad o tom guvernéra informoval v pátek.

Guvernér Michl získal nejpřísnější bezpečnostní prověrku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Aleš Michl

Michl si požádal o prověrku na nejvyšší stupeň utajení loni v květnu poté, co tehdejší prezident Miloš Zeman rozhodl o jeho jmenování guvernérem ČNB.

Podle mluvčí ČNB Petry Krmelové řízení proběhlo ve standardní lhůtě. Michl udělení prověrky nebude komentovat, protože není oprávněn vyjadřovat se k detailům řízení.

Chce se dál soustředit na své priority v úřadu. „Inflace konečně začala klesat. Tento pokles bude pokračovat i v následujících měsících,“ uvedl pouze guvernér v tiskové zprávě.

V posledních týdnech někteří ekonomičtí novináři v souvislosti s délkou prověřování guvernéra Michla psali o tom, že by prověrku nemusel dostat vůbec, nebo dokonce ztratit prověrku na stupeň tajné, kterou měl už z minulosti jako řadový člen bankovní rady.

Příčinou podle nich mohly být vazby na Andreje Babiše, nebo kontakty se zaměstnanci Hradu, které BIS (která se na šetření pro prověrku podstatným způsobem podílí) měla považovat za bezpečnostní riziko.

Někteří už dokonce spekulovali, jakým ústavním postupem by při neudělení prověrky mohl prezident Pavel guvernéra Michla zbavit funkce.

Michl byl do čela České národní banky jmenován vloni na podzim prezidentem Zemanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…