HN: Prokyjevští dobrovolníci na separatisty stačili, na těžkou ruskou vojenskou techniku už ale ne

09.09.2014 10:55

Do bojů proti separatistům na východě Ukrajiny se kromě pravidelné armády zapojuje také několik desítek batalionů složených z dobrovolníků. Úterní Hospodářské noviny se jim věnují podrobněji. Nejpočetnější dobrovolnický oddíl Dnipro-1 má čtyři tisíce ozbrojenců a spadá pod Národní gardu.

HN: Prokyjevští dobrovolníci na separatisty stačili, na těžkou ruskou vojenskou techniku už ale ne
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Podle listu vznikl z aktivistů z Dněpropetrovsku, kteří na jaře začali hlídkovat u vjezdu do města, aby zabránili šíření separatistických bojůvek z Donbasu a Charkova. Oddíl je jedním z nejbojeschopnějších, podporuje ho dněpropetrovský gubernátor a miliardář Ihor Kolomojskij. Za významné oddíly považuje list také Donbas, který má šest stovek ozbrojenců, spadá pod Národní gardu a skládá se z aktivistů Majdanu, kteří pocházejí z východní Ukrajiny. Pět stovek lidí čítá Ajdar, jemuž velí krajní nacionalista Serhyj Melničuk. Batalion Azov má 430 ozbrojenců, spadá pod ministerstvo vnitra a bojuje na jihu Doněcké oblasti. Minulý týden podle listu pomohl ubránit Mariupol.

Nebýt dobrovolníků, Kyjev už o východ Ukrajiny přišel

I když jsou dobrovolníci většinou jen lehce ozbrojeni, nebýt jich, mohla kyjevská vláda ztratit celý východ Ukrajiny. Takový je názor v článku citovaného kyjevského novináře Jurije Butusova, který se událostmi na Donbasu zabývá.

Problémem ovšem je, že všechny dobrovolnické bataliony na východě Ukrajiny jsou vybaveny jen lehkou výzbrojí. „Dokud bojovali proti doněckým rebelům, tak pomalu, ale jistě vítězili. Ale v okamžiku, kdy od poloviny srpna do bojů zasahovala masivně ruská těžká vojenská technika, ukázalo se, že výcvik dobrovolníků neodpovídá charakteru bojů,“ řekl poněkud diplomaticky Butusov.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…