HN: Restituci pozemků velkostatkáře Bečváře vyšetřuje policie

22.07.2014 6:26

Restituční nároky potomků bývalého velkostatkáře Julia Bečváře vyšetřuje policie. Ministerstvo zemědělství rozhodlo, že jedna z dědiček nemá na pozemky nárok, protože nikdy nebyla velkostatkářovou příbuznou. Restituenti ale už získali řadu lukrativních pozemků v Praze v odhadované hodnotě tří miliard korun a žádali i pozemek na Žižkově, na kterém Metrostav postavil bytový komplex. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN).

HN: Restituci pozemků velkostatkáře Bečváře vyšetřuje policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Že jedna z restituentek, devadesátiletá Emílie Bednářová, není příbuznou původního majitele, zjistili právníci Metrostavu. Jejich zjištění v květnu potvrdilo Ministerstvo zemědělství. I když jde o rozhodnutí v dílčím sporu restituenti versus Metrostav, dá se vztáhnout i na ostatní pozemky, jež rodina vysoudila. Emílii Bednářové totiž patřila polovina všech restitučních nároků rodiny.

Byla to chyba nebo plán, jak získat miliardy?

Detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajímá, proč na tuto zásadní nesrovnalost v příbuzenském vztahu nepřišli úředníci pozemkového úřadu už v roce 2009, když restituci schválili. A jestli to byla jen chyba, nebo promyšlený plán, jak se podvodem dostat k miliardovým majetkům.

Vysouzené parcely restituentům převáděl Státní pozemkový úřad pod tehdejším šéfem Petrem Chemlíkem. Další exředitel Petr Šťovíček vysvětlil, že úředníci neměli důvod o nároku Bednářové pochybovat. "Jestli to někdo udělal schválně, tak bychom se stali obětí podvodu," řekl HN.

Právě s touto verzí podle informací HN vážně pracují i detektivové. Například i proto, že tyto v restituci získané nejlepší volné pozemky v Praze už dnes nejsou napsané na velkostatkářovy příbuzné. Skončily v majetku několika firem se skrytými vlastníky.

Jak bude ministerstvo postupovat dál, se zatím neví. Situaci analyzuje

"Teď analyzujeme, jaké další kroky podnikneme. A jaká je šance dostat se zpátky k pozemkům, které se už těmto restituentům vydaly," řekl HN ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lhůty, ve kterých se dalo rozhodnutí napadnout, prý už uběhly

Advokát restituentské rodiny Daniel Honzík HN řekl, že jestli úřad rozhodl špatně, pak to není problém restituentů - ale úředníků. "A lhůty, ve kterých se dalo rozhodnutí napadnout, už dávno uběhly," dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…