Hackeři? Ne, chlastal. O Medveděvovi zní věci

03.08.2022 19:40 | On-line

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv byl prý skutečně autorem kontroverzního příspěvku na sociální síti, který vyhrožoval, že ruské „obnovování hranic“ se nezastaví na Ukrajině, ale bude pokračovat ve všech bývalých zemích SSSR. Oficiálně bylo prezentováno, že jeho účet napadl hacker, podle zákulisních informací je ale pravda taková, že politik porušil moudré pravidlo nepsat na sociální sítě pod vlivem alkoholu.

Hackeři? Ne, chlastal. O Medveděvovi zní věci
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Dmitrij Medveděv

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29283 lidí
V noci z pondělka na úterý vyvolal celosvětový rozruch příspěvek na sociální síti Dmitrije Medveděva. Bývalý ruský prezident, nyní ve funkci zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady, se v něm rozpovídal o ruských ambicích v regionu bývalého SSSR způsobem, jaký z Moskvy doposud nezazněl.

Pod formulací, že Rusko bude „obnovovat své hranice“ byla skryta vize, že „všechny národy obývající kdysi velké a mocné SSSR budou opět žít spolu v přátelství“. Obnovení hranic nemělo totiž skončit Ukrajinou. Jmenovitě byl jako jeho cíl uveden „umělý stát“ jménem Kazachstán a Gruzie, která prý před rokem 1801 vůbec neexistovala.

Příspěvek na sociální síti VKontakte byl obsáhlejší. „Vydáme se na další tažení za obnovení hranic naší vlasti, které, jak víme, nikde nekončí,“ nabádal v něm bývalý prezident i premiér. Prvním krokem má být osvobození „Kyjeva a všech území Malé Rusi“ od band nacionalistů.

Příspěvek z Medveděvova profilu po deseti minutách zmizel, ovšem v mezidobí navzdory noční hodině někdo zvládl udělat screeny, které pak rozšířila známá novinářka Xenija Sobčaková.

Oficiální vysvětlení Medveděvovy kanceláře bylo, že účet na sociální síti byl napaden hackerem.

VÍCE O PŘÍSPĚVKU ZDE:

Západní média si ale povšimla, že i další příspěvky Dmitrije Medveděva na sociálních sítích jsou v posledních týdnech velmi ostré. Medveděv byl přitom v časech své vrcholné politické kariéry vlídnou tváří ruského režimu a protiváhou tvrdosti Vladimira Putina.

Podle vlastních vyjádření se nedokáže smířit s tím, že Západ chce Rusko zničit.

Z kruhů obeznámených se zákulisím kremelského dění ale zaznívá i jiné vysvětlení. Upozornila na něj komentátorka Lucie Sulovská, která od počátku války přináší pozoruhodně zasvěcené informace o dění v ruské politice.

Podle jejích dřívějších informací, které se objevily i ve světových médiích, Dmitrij Medveděv prožívá především velmi těžkou krizi osobní. Před několika týdny jej totiž měla opustit jeho manželka, se kterou žil už od střední školy v důsledně monogamním a velmi blízkém vztahu.

Tím se vymykal zvyklostem ruské vládnoucí třídy, kde jinak patří mimomanželské poměry a potomci k dobrému bontonu. Včetně prezidenta Putina, u něhož i světová média otevřeně píší o dlouhodobém vztahu s někdejší olympijskou vítězkou v gymnastice Alinou Kabajevovou, korunovaném několika potomky.

Dmitrij Medveděv prý odchod své manželky nese velmi těžko a utápí jej v alkoholu, který má být též příčinou jeho frustrace na sociálních sítích.

Podle Lucie Sulovské stojí stejné důvody i za pondělním nočním příspěvkem. K žádnému hacknutí Medveděvova účtu dojít nemělo, příspěvek byl zveřejněný samotným exprezidentem pod vlivem alkoholu.

Medveděv by nebyl prvním vysoce postaveným ruským politikem, který by měl problém s psaním na sociální sítě pod vlivem alkoholu.

Například Dmitrij Rogozin, bývalý místopředseda vlády, nedávno sesazený z funkce ředitele vesmírné agentury Roskosmos, byl slavný svým pravidelným nočním vysíláním tweetů (na úrovni „ISS vám spadne na hlavu a bude to vaše vina“), které pak z profilu mizely následujícího dne obvykle během poledne.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …