Hackerský útok v Německu. Citlivé údaje stovek poslanců ukradeny

04.01.2019 15:15

V Německu řeší kauzu krádeže obrovského množství dat. Hackeři získali citlivá data o obrovském počtu tamních poslanců a novinářů. Mezi oběťmi hackerského útoku je i kancléřka Angela Merkelová nebo německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Všechny německé úřady jsou v pohotovosti. „Došlo k vážnému, ale opravdu velmi vážnému incidentu,“ sdělila médiím mluvčí Merkelové. Informuje o tom server deníku Bild.

Hackerský útok v Německu. Citlivé údaje stovek poslanců ukradeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Naši západní sousedé jsou nuceni řešit skandál obrovských rozměrů. Stovky poslanců Bundestagu se staly obětí hackerského útoku a jejich citlivá osobní data, včetně komunikace s jejich blízkými, se objevila na internetu. Server deníku Bild, který o kauze informuje, tvrdí, že se obětí nestali jen politici, ale např. také novináři. Na sociální síti Twitter byly volně k nahlédnutí třeba seznamy členů politických stran včetně jejich kompletních adres bydliště, mobilních telefonních čísel a tak podobně. Oběťmi hackerského útoku prý může být až tisíc osob. Světlo světa spatřily také internetové konverzace s členy jejich rodin nebo debaty poslanců mezi sebou. Neschází tu ani hanlivé poznámky na adresu jiných kolegů zákonodárců. Může se také stát, že se mezi zveřejněnými informacemi objeví nějaké podvržené údaje, jejichž cílem bude poškodit poslance či novináře veřejnoprávních médií. I ti se stali terčem útoku.

Dosud není jasné, kdo přesně za hackerským útokem stojí. Jistých je dosud jen několik málo věcí. Útoky skončily v říjnu 2018, ale kdy začaly, to zatím jasné není. Jisté také je, že hackeři mířili na takřka všechny parlamentní strany. CDU/CSU, sociální demokracii, Zelené i na liberály z FDP. Není však jasné, jak je to s poslanci Alternativy pro Německo (AfD).

Nelze prý také vyloučit, že citlivé informace vynesl nějaký zaměstnanec působící v sídle německého parlamentu. Kancléřka Angela Merkelová však ujistila veřejnost, že vnitřní vládní komunikační síť nebyla narušena.

Spekuluje se o tom, že za útokem mohli stát např. hackeři z Ruska, protože ti v minulosti útočili na německé instituce opakovaně. Podle deníku Bild je také nutné počítat s tím, že skandál naroste do ještě větších rozměrů, neboť je pravděpodobné, že hackeři pustili do světa jen část ukradených údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…