Hádají se. A lidé si řeknou: „Jak mohou spravovat zem?“ Ale TOP 09 bude vidět

22.07.2022 13:35 | Analýza

O co jde ve sporu předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové a exministra financí Miroslava Kalouska? „To je celkem jedno. Výsledný dojem? Politici se hádají. A jak mají spravovat zem, když se hádají?“ analyzuje expert na komunikaci, sociolog Vojtěch Bednář. „V okamžiku, kdy se začnou politici na veřejném fóru obviňovat, osočovat a překřikovat, místo toho, aby se veřejnost soustředila na problémy, které máme, a jsou vážné, vidí hádku. Škoda,“ dodává. Zdůrazňuje, že Kalousek je stále politicky nesmírně výrazná a známá persona. „Je charismatická autorita,“ říká Bednář.

Hádají se. A lidé si řeknou: „Jak mohou spravovat zem?“ Ale TOP 09 bude vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek líbá ruku Markétě Pekarové Adamové

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí
„Je celkem jedno, kdo z těch dvou má, nebo nemá pravdu,“ komentuje mediální válku odborník na komunikaci po sociálních sítích, mediální analytik a firemní sociolog Vojtěch Bednář. Zajímavé pro veřejnost totiž je, že se bývalý šéf TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek s předsedkyní Poslanecké sněmovny a svou nástupkyní v TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou vůbec dohadují. „Válka na twitteru je pak následně ve screenshotech posílána dál a má tzv. amplifikační funkci. To znamená, zvětšuje se množství publika, které hádku vidí,“ popisuje Bednář.

Odborník na marketing přes nová média Bednář poukazuje na prostou realitu, kdy většina veřejnosti vůbec nedokáže posoudit obsah sporů obou politiků. Jednoduše proto, že nejsou odborníci. „Výsledný dojem je, že se politici hádají,“ shrnuje Bednář. Pak si lidé položí jasnou otázku. „Jak mají spravovat zem, když se hádají? V tom je zásadní problém. Místo toho, aby šel někdo po podstatě, vidí jen hádku. To je samozřejmě špatně,“ vysvětluje Bednář.

Bednář: Je důležité, aby stát působil navenek profesionálně

Nemá smysl tedy rozvíjet, kdo má, nebo nemá pravdu, ať už jde o státní rozpočet nebo důchody, což jsou témata, kolem kterých se diskuse obou politiků mimo jiné vedla. „Je strašně důležité, aby stát působil navenek profesionálně. Aby vypadal tak, že věci dělá kontrolovaně, odborně, správně. Stát se o to snaží. V okamžiku, kdy se začnou politici na veřejném fóru obviňovat, osočovat a překřikovat, místo toho, aby se veřejnost soustředila na problémy, které máme, a jsou vážné, vidí hádku. Škoda,“ uvedl Bednář.

Výměna názorů vyvolá mezi lidmi zájem i přesto, že Kalousek z aktivní politiky odešel. Je příliš výrazná osobnost. „Sice není šéf TOP 09, ale je to politicky nesmírně výrazná a známá persona. Je charismatická autorita. Bez ohledu na to, jestli se mi líbí nebo nelíbí. Není to tak, že když taková autorita odejde z funkce, ze systému zmizí. Pokud se vyjadřuje, vede konflikt vůči někomu, kdo má teď pozici, působí jako někdo, kdo do politiky vstupuje. Možná není držitelem nějakého oficiálního označení, ale je to člověk, který má strašně velkou váhu,“ podotkl na adresu bývalého ministra financí Bednář. „Má váhu obecně pro českou politiku, protože ji dlouhodobě utvářel,“ dodal. Motivaci, proč se oba do hádky pustili, si netroufá odhadovat.         

Úspěch! TOP 09 bude viditelnější

Ostrá výměna názorů může paradoxně TOP 09 pomoci. „Minimálně ji zviditelňuje. Co se stane v okamžiku, kdy je strana hodně vidět? Najednou jsou vidět i jakékoli kroky, které TOP 09 dělá. Ano, je vidět hodně, a tím pádem i její rozhodnutí. Když se TOP 09 podaří udělat krok, který bude veřejností vnímán jako pozitivní, hádkou si může pomoct,“ dodává. 

Podle politologa Zdeňka Zbořila jde o „rozhovor dvou, kteří si nemusí nic vyčítat.“ Paní předsedkyně zřejmě nevyrůstala v sociálním prostředí, které by ji obohatilo taktem a úctou ke starším a zkušenějším. Miroslav Kalousek pro jakékoliv slovo také daleko nejde, a tak se snad na Prima CNN mohli vyvarovat výslechu jednoho nebo druhého na téma jejich soukromí. O tom snad nemusíme pochybovat, že je pro někoho pozoruhodné, ale mnoho jiných vůbec nezajímá…“ komentuje Zbořil.

Co řekl Kalousek a Pekarová prý „nepochopila“

Spor mezi jedním ze zakladatelů TOP 09 a současnou předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou nabral na síle v posledních dnech. V rozhovoru pro CNN Prima News Pekarová bilancovala historii dohadování s Miroslavem Kalouskem. Prozradila, co na interních jednáních doporučoval. „Ať zmrazíme důchody a nezvyšujeme je ani o zákonnou valorizaci, která už byla předem schválena na 21 miliard korun,“ tvrdila šéfka TOP 09 a přisadila si, že zakladatel její strany chtěl „nechat na holičkách 2,5 milionu důchodců“.

Kalouska zmínka dost vytočila. „Nechtěl jsem reagovat. Leč již potřetí v TV Pekarová Adamová tvrdí, že jsem ‚za zavřenými dveřmi‘ navrhoval zmrazení důchodů. Zásadně nevynáším diskuse ‚za zavřenými dveřmi‘, jenom musím říct, že jsem to nenavrhoval,“ bránil se. Dodal však, že si nemyslí, že by Pekarová Adamová měla v úmyslu lhát, jenom obsah jednání prý akorát „zase nepochopila“.

Kalousek jako známý kritik minulé vlády Andreje Babiše se neváhal v uplynulých měsících ozvat, pokud nesouhlasil s kroky nového kabinetu Petra Fialy. Někdejší ministr financí poukazoval například na vysoké, přibližně třistamiliardové, schodky státního rozpočtu, jež ministr financí Zbyněk Stanjura plánuje pro příští tři roky. Kalousek varoval, že už na přelomu let 2025 a 2026 budeme jen na úrocích platit 150 až 170 miliard korun ročně, pokud se deficit nezačne urychleně řešit.

Na začátku června pak přímo pálil také do TOP 09, když se zamyslel, v čem je pod vedením Pekarové Adamové jedinečná a proč by ji lidé měli volit.

Pekarová Adamová za to začala na Kalouska pálit. Kritika má dle ní „své meze“ a Kalousek „napomáhá konkurenci“. Jejich diskusi na sociálních sítích si přeposílá nejen opozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…