Hajzlové, nezkurví... Schwarzenberg přirovnal Čechy ke šlapce a zkosil úplně vše

06.03.2019 7:54

Karel Schwarzenberg právě leží v nemocnici, kde se chystá na operaci srdce. Přesto zde přijal reportéry z Deníku N, aby s nimi pohovořil o Andreji Babišovi, ministru Petříčkovi a samozřejmě i prezidentu Zemanovi.

Hajzlové, nezkurví... Schwarzenberg přirovnal Čechy ke šlapce a zkosil úplně vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Rozhovor začal zdravotnickým okénkem, při kterém se redaktorka Renata Kalenská zděsila, že čestný předseda TOP 09 má v krvi příliš mnoho draslíku, což je nebezpečné pro jeho srdce. Na Schwarzenbergovo smířené vyznání – „Vždycky se to může podařit a vždycky se to může nepodařit. Je mi přes osmdesát jedna, tak už by byl čas jít.“ – pak redaktorka reagovala zvoláním: „To neříkejte.“

Anketa

Považujete USA za spojence České republiky?

11%
89%
hlasovalo: 19192 lidí

Následně ji ale bývalý ministr zahraničí ujistil, že stále má potřebu sloužit této zemi. Načež redaktorka zalitovala, že ačkoliv kníže Schwarzenberg tak moc touží sloužit této zemi, nikdo o jeho službu nestojí.

Pak zmínila někdejší Schwarzenbergovo vyprávění, jak se ke službě vlasti a demokracii zavázal v jedenácti letech u rádia, které hlásilo zprávu o smrti Jana Masaryka. A celý život se prý snažil tomuto slibu dostát. Schwarzenberg pravdivost historky potvrdil, jen se zasmál, že je to „taková blbá historka z Rychlých šípů“.

Redaktorku pak zajímalo, jak se cítil, když měl takovou touhu této zemi pomáhat, a přitom mu tu nadávali do cizáků. „Víte, když čtu, jak se váš otec, když jste ještě žili na Orlíku, odmítl stát říšským občanem a kvůli tomu vám zabavili majetek… Kolik Čechů by tohle udělalo? Když vyprávíte, že vaše maminka, rodilá Rakušanka, za protektorátu mluvila zásadně česky… Ta samá otázka: Udělali by to ti, co vám pak o sedmdesát let později do těch cizáků nadávali? Necítíte rozhořčení?“ pokračovala.

Kníže Schwarzenberg reagoval slovy, že je asi masochista. V každém společenství jsou podle něj „hajzlové a zločinci“, ale i lidé, kteří pomáhají. Redaktorka nazvala jeho postoj „velkorysým“ a zpovídaný dodal, že jej k němu vedli rodiče vlastenci.

S Petříčkem se česká zahraniční politika nezkurví zcela

Přes slib Janu Masarykovi se debata stočila k ministerstvu zahraničí. Jeho bývalý dvojnásobný šéf Schwarzenberg je velmi potěšen současným ministrem Tomášem Petříčkem. „Je to opravdu radost. Ten člověk má od-va-hu! Rozumíte? On pochopil, že ministr zahraničí odvahu musí mít,“ chválil.

Redaktorka reagovala, že když je Petříček takovou nadějí, tak to po něm určitě „půjde“ prezident Miloš Zeman. A Karel Schwarzenberg souhlasil: „Nepochybuju o tom, že Zeman si na něj už někde brousí nože. Zeman jako vždycky jen čeká na příležitost. Zeman loví jako štika. Je skrytý v rákosí a ve správném okamžiku vyleze. Jako štiky nebo krokodýli.“

Podle Schwarzenberga právě Petříčkovi a jeho „politice srozumitelné Američanům“ může Andrej Babiš vděčit za to, že se podívá do Bílého domu. „S Petříčkem teď mají Američané zas naději, že se česká zahraniční politika nezkurví zcela,“ zhodnotil to po svém. Před dvaceti lety byl Václav Havel ve Washingtonu přijímán úplně jinak, ale musíme být prý vděčni aspoň za málo.

Američany podle něj příliš nezajímá, co Andrej Babiš provádí doma, ale jaká je jeho zahraniční politika. Na Babišovi prý vidí, že rozhodně není nepřítelem kapitalistického systému. „Prosím vás, ti mají v Jižní Americe nebo v Asii různé partnery, kteří také nejsou svatí. Samozřejmě jsou nadšeni, když jednou za čas potkají někoho výjimečného, jako byl Václav Havel. Jinak ale jednají podle svých zájmů,“ dodal. Navíc je podle něj Babiš z celé visegrádské skupiny „ještě nejstřízlivější“.

Přijetí Andreje Babiše v Bílém domě je podle Schwarzenberga důležité proto, že nás „udrží na západní straně“. „Nebudeme tak podléhat lákadlům tlumočeným prezidentem. Tohle bude naši zahraniční politiku držet ve zdravém distancu od Zemana,“ zdůraznil.

Pak se debata přesunula k aktualitám ve světové politice, konkrétně k summitu prezidenta Trumpa a severokorejského vůdce Kima, který podle Schwarzenberga skončil „kyselými ksichty“. Pak dal redaktorce Kalenské lekci ze zahraniční politiky, že i diktatury musí dodržovat základní diplomatická pravidla. „I nejhorší diktatura se musí držet nějakých hranic, jinak s ní nikdo nebude jednat,“ zdůraznil.

Putování světem pokračovalo do našeho regionu, když redaktorka nechápala, jak se z Polska, které bylo tak silně proevropské, stala „země, kde jsou ohrožena média a justice“. Její rozhořčení Schwarzenberg krotil: „Víte o nějakém politickém vězni v Polsku? Tak to berme trochu střízlivě. To, co z toho dělá především německý tisk, je blbost. A na rozdíl od Maďarska ani nejhorší nepřítel Kaczyńského netvrdí, že krade.“

Slovo „krade“ přivedlo Renatu Kalenskou k Andreji Babišovi. „Hluboký dojem na mě udělalo, když Babišova vláda nastoupila ještě dávno před vslovením důvěry a už druhé zasedání vlády přidělilo dotaci Agrofertu ve výši sto milionů,“ přidal se čestný předseda topky.

„Babiš je v příjemné roli. On nemusí konkurovat, nemusí krást, dělá všechno legální cestou. Lidé mu vyčítají střet zájmů Agrofertu a státu. Není to pravda! On jenom perfektně sladil zájmy státu se zájmy Agrofertu. A mění republiku pozvolna a jistě v politickou divizi Agrofertu. Musím říct, že je to skvělý výkon,“ dodal ironicky.

Česká společnost jako šlapka

Cestování po zemích visegrádské skupiny pokračovalo v Maďarsku, které podle Schwarzenberga také není tak hrozné, jak někteří prezentují. Nejlepší dojem z celé skupiny na něj ale dělá Slovensko. Redaktorka nadšeně přitakala a zmínila současnou kometu Zuzanu Čaputovou, kterou prohlásila „zřejmě budoucí prezidentkou“. „Ano. Teď zrovna jsem s ní mluvil,“ přidal se Schwarzenberg. Na Slovensku je podle něj bojovná občanská společnost, která dokázala svrhnout Mečiara a po vraždě Jána Kuciaka dokázala „dostat pryč Fica a Kaliňáka“.

„Slovensko má strašné problémy. Ale kdyby se jim teď podařilo prosadit si první prezidentku, tak jsou Slováci dlouhé míle před námi. Bude to znamenat, že nás velmi překonali ve vývoji demokracie,“ dodal.

Pokud by se někdo jako Zuzana Čaputová objevil u nás, byl by to podle Schwarzenberga „zázrak“. Moderátorce se nelíbilo, že Schwarzenberg nebere vážně českou občanskou společnost a připomněla mu „ty tisíce lidí, jež protestovaly proti politice Andreje Babiše“. Bývalý vicepremiér Nečasovy vlády shovívavě poznamenal, že toto opravdu nebyly žádné velké protesty.

„Máme co jíst, máme levné pivo, tak fajn. Nic nám nechybí,“ shrnul současný postoj české společnosti. Redaktorka se jej vyděšeně zeptala, jestli takovéhle zemi skutečně chce člověk jeho formátu sloužit. A kníže Schwarzenberg reagoval podobenstvím českého národa jako sexuální pracovnice: „Někdy v temných hodinách si připadám jako kluk, který ve škole miloval krásnou holku. Byli ve stejné třídě… Pak ten kluk v nešťastné době musel emigrovat, holka zůstala tady, on na ni nikdy nezapomněl. Ty její oči… Pak se vrátil a navštívil ji. Setkali se a láska zase vzplanula. On pak ale přišel na to, že ta holka šlape,“ básnil.

Jenže jemu je prý té šlapky pořád líto a touží ji zachraňovat. „Jsem asi blbej,“ zakončil na nemocniční posteli své vyprávění.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…