Halík dostal cenu v Nizozemsku. Děkovnou řeč proměnil v bombardování Putina

13.03.2022 11:20

Halík si v Nizozemsku převzal cenu Jana Amose Komenského. V děkovné řeči přirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k Hitlerovi a prohlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si zaslouží Nobelovu cenu za mír.

Halík dostal cenu v Nizozemsku. Děkovnou řeč proměnil v bombardování Putina
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kněz Tomáš Halík při kázání v kostele Sv. Salvátora

„Je mi velkou ctí být prvním českým nositelem Komenského ceny,“ zahájil svou děkovnou řeč Halík. Uveřejnil ji i na blogu serveru Aktuálně.cz. Halík si podle poroty udělení ceny zasloužil tím, že i dnes předává dál myšlenky Jana Amose Komenského, přičemž je aplikuje i na dnešní moderní svět. I na svět, kde ruský prezident Vladimir Putin rozpoutal válku proti svobodné Ukrajině.

„Odložme brýle naivních iluzí, že jde jen o lokální válku kdesi daleko, že se Putin spokojí s dobytím Ukrajiny. Vladimír Putin, Hitler naší doby, postupuje podle plánu, který známe z dějin Československa – nejdříve obsadit pohraniční území, pak celou zemi – a pokud se mu demokratický svět nepostaví včas a s dostatečnou razantností, půjde dál. Bude to povzbuzení pro diktátory a válečné zločince na celém světě. Země, které se včas neosvobodí od jakékoliv závislosti na Rusku, zaplatí za svou slepotu a národní egoismus v budoucnosti velmi vysokou cenu. Pokud Západ dovolí Rusku zničit svobodu Ukrajiny, zradí tím základní hodnoty, které jsou pilířem její identity. Tato válka je zápas o morální tvář Evropy, zkouška statečnosti a solidarity,“ varoval Halík.

Ukrajinci nám dnes podle Halíka ukazují, jak vypadá statečný boj za svobodu. Proto si podle něj jak ukrajinský prezident, tak ukrajinský lid zaslouží Nobelovu cenu míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…