Hamáček: Bojujeme za sociálně spravedlivé hospodářství. Lidovci, volte ČSSD

07.10.2021 18:11

Tradiční voliči KDU-ČSL, pro které je důležité sociálně spravedlivé hospodářství by měli volit ČSSD. Ve středeční debatě je k tomu vyzval lídr sociální demokracie Jan Hamáček. Nyní vše ještě rozvedl a odmítl se omlouvat, naopak lidová strana podle něho těžko může realizovat svůj původní program, když spolupracuje s TOP 09.

Hamáček: Bojujeme za sociálně spravedlivé hospodářství. Lidovci, volte ČSSD
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD)

“Obracím se speciálně na voliče KDU-ČSL, koalice Spolu vás nereprezentuje, hlas pro Spolu je hlas pro ODS. KDU-ČSL i sociální demokracie hájily rodinné hodnoty. Máme hodně společného a jsem přesvědčený, že kdyby za této situace volil Josef Lux, tak by hlasoval pro sociální demokracii,” pronesl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček v závěru předvolební superdebaty na ČT.

Anketa

Je Světlana Witowská dobrá moderátorka?

7%
93%
hlasovalo: 16348 lidí

Důvody jsou podle něho jednoduché. Tradiční model sociálně spravedlivého tržního hospodářství, které razil právě někdejší šéf KDU-ČSL Josef Lux dnes současná strana lidovců nemůže nikdy naplnit, když se dala do koalice s pravicovými a liberálními stranami ODS a TOP 09, které dříve prosazovali věci jako školné na vysokých školách či poplatky u lékaře.

Vedení KDU-ČSL neslo tuto Hamáčkovu výzvu nelibě a dokonce zprostředkovalo kritiku vdovy po Josefu Luxovi. Jan Hamáček ale ve čtvrtek během předvolební diskuse Blesku zopakoval, že si za svými hlasy stojí a pro tradiční lidovecké voliče je aktuálně jedinou skutečnou programovou volbou sociální demokracie.

“Bral jsem to čistě programově a nechtěl jsem se nikoho dotknout. Josef Lux patří k velikánům 90. let. Pouze jsem poukázal na jednu věc. Když Josef Lux vedl KDU-ČSL, tak tvrdil, že základem jejich programu je sociálně-tržní hospodářství. Dneska jsou lidovci v koalici s největšími pravičáky a liberály 90. let a Luxův sociální pohled se tam ztrácí. 

Dal také konkrétní příklad. Když jsme my bojovali za důchodce ve sněmovně, strany, se kterými jde teď KDU-ČSL do voleb, byli proti tomu a chtěly to shodit. Vyjádřil jsem tedy přesvědčení, že ČSSD je v sociálně-tržním hospodářství daleko blíže KDU-ČSL než ODS nebo TOP 09. Stojím si za tím, že koncept sociálně tržní ekonomiky Josefa Luxe je bližší sociální demokracii než koalici SPOLU,” vysvětlil jednoznačně svůj pohled Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…