Hamáček: S Babišem po volbách ano, s opozicí ne. Slyšel jsem totiž z řad ODS...

08.07.2021 8:25

Sociální demokraté od podzimu 2013 udržují koaliční spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček je odhodlán v této koaliční spolupráci pokračovat ještě další čtyři roky. Jeho hlavním cílem je, aby se do vlády nedostala ODS a Piráti. To prý bude raději dál vládnout s Andrejem Babišem (ANO).

Hamáček: S Babišem po volbách ano, s opozicí ne. Slyšel jsem totiž z řad ODS...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček možná dovede sociální demokraty k historickému debaklu. Nejeden průzkum z poslední doby naznačuje, že by se ČSSD nemusela dostat do Sněmovny, protože nemusí dostat ani 5 procent hlasů potřebných pro překročení sněmovního prahu, ale jen 3 až 4 procenta.

Hamáček ale v rozhovoru pro server Aktuálně.cz poznamenal, že v sociální demokracii panuje bojovná nálada a chuť po úspěchu. Předseda věří, že ČSSD dosáhne podobného úspěchu jako před čtyřmi lety, tedy asi 7 procent hlasů.

Pokud by se sociální demokraté do Sněmovny nedostali, Hamáček je podle vlastních slov připraven skončit. „Je jasné, že nynější vedení včetně mě by nemohlo dál pokračovat,“ přiznal otevřeně.

Je však bytostně přesvědčen, že ČSSD ve volbách uspěje a poté udělá vše pro to, aby se nepodařilo sestavit vládu dvou opozičních bloků: Pirátů a Starostů na jedné straně a koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, na straně druhé. Raději prý bude dál vládnout s Andrejem Babišem, s nímž sociální demokraté drží v koaličním tandemu od podzimu 2013, než aby se k moci dostala některá z opozičních koalic, případně obě.

„Z možného vládnutí ANO a ČSSD obavu nemám. Naši voliči hlavně chtějí, abychom byli ve vládě a prosazovali náš program. Za mnohem nebezpečnější pokládám to, že by vládu tvořila pravice a prosazovala svůj program. Pravice chce všechno osekat na dřeň a stát oslabit. Chystá se na privatizaci zdravotnictví a důchodového systému, s čímž my nesouhlasíme,“ zdůraznil předseda strany.

„Myslím si, že obě koalice nepřežijí datum 9. října. Potom mohou být vyjednávání velmi zajímavá," konstatoval v narážce na den voleb s tím, že po tomto dni je vznik koalice ANO a ODS reálně možný. Odvolává se přitom na slova hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO), který dal jasně najevo, že by si spolupráci s ODS uměl představit. ,,A v kuloárech slyším od některých členů ODS, že by se tomu nebránili," poznamenal.

Pokud bude ČSSD pokračovat ve vládě i po uplynulých 8 letech, má své plány. Bude dál trvat na zvyšování minimální mzdy, důchodů a na dalších programových bodech. Když vyšší minimální mzdu mohou vyplácet i na Slovensku, musí to podle něj vydržet i podnikatelé v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…