Hamáček bude jednat s šéfem České pošty a odbory o propouštění

26.11.2020 6:30

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude dnes jednat s generálním ředitelem České pošty Romanem Knapem, předsedou dozorčí rady firmy Petrem Zatloukalem a zástupci odborů o plánovaném propouštění ve státním podniku.

Hamáček bude jednat s šéfem České pošty a odbory o propouštění
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Pošta plánuje k 1. březnu příštího roku zrušit 2 371 pracovních míst. Znamená to propuštění zhruba 1 500 lidí, protože část pozic je neobsazených. Propuštěným zaměstnancům nabídne rekvalifikaci.

Státní podnik zaměstnává téměř 29 000 lidí. Se změnami, které znamenají rušení míst, nesouhlasí největší odborová centrála Podnikový koordinační odborový výbor.

Nejvíce se má propouštět v Praze. Půjde nejen o zaměstnance poštovních přepážek a listonoše, ale také o řidiče a další pracovníky poštovní přepravy. Pošta o tom informovala Úřad práce, výpovědi pro nadbytečnost pracovníkům doručí v prosinci.

Se snižováním počtu zaměstnanců pošta počítá ve své střednědobé strategii. Podle té by podnik do roku 2025 měl zrušit 7 000 pracovních míst. Odcházející zaměstnanci dostanou vyšší odstupné nad rámec zákoníku práce v závislosti na odpracovaných letech u České pošty.

Česká pošta provozuje 3 200 vlastních nebo partnerských poboček. Loni vykázala ztrátu 363 milionů korun. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku v řádu desítek milionů Kč a zvýšit tržby o desetinu ze stávajících 18,8 miliardy Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…