Hamáček chce povýšit šéfa hasičů a dva krajské policejní šéfy

04.10.2019 20:38

Ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba by se po třech letech mohl dočkat povýšení z hodnosti generálmajora na generálporučíka. Vyplývá to z návrhu místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), kterým se bude v úterý zabývat vláda. Podle materiálu by se měli stát brigádními generály také šéfové krajských ředitelství policie v Jihočeském a Jihomoravském kraji Luděk Procházka a Leoš Tržil. Armáda by mohla mít na konci října více o tři generály.

Hamáček chce povýšit šéfa hasičů a dva krajské policejní šéfy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Anketa

Vadilo vám, že Karel Gott podepsal tzv. Antichartu?

11%
89%
hlasovalo: 36028 lidí
Rybu jmenoval prezident Miloš Zeman generálmajorem 8. května 2016, brigádním generálem je od roku 2013. Vnitro v návrhu na jeho povýšení na generálporučíka uvádí, že při výkonu své funkce prokazuje vysokou profesionální připravenost a všestranné praktické zkušenosti. "Pod jeho vedením dosahuje Hasičský záchranný sbor ČR velmi dobrých výsledků," stojí v dokumentu.

Hamáček oceňuje i Rybovy výsledky v oblasti mezinárodní spolupráce. "Má širokou podporu odborné a vědecké veřejnosti, aktivně se podílí na rozvoji vědy a výzkumu v rámci požární ochrany a požární bezpečnosti," zdůvodňuje vnitro návrh, který by po projednání vládou měl dostat prezident.

Procházka se podle Hamáčka dlouhodobě podílí na bezpečnostních opatřeních u rizikových fotbalových utkání, demonstrací a shromáždění. Tržil pak v pozici ředitele dopravní policie přispěl ke snížení dopravní nehodovosti, zmírnění následků nehod a zvýšení aktivity dopravní policie, stojí v odůvodnění návrhu.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) navrhuje, aby do generálské hodnosti byli jmenováni tři dosavadní plukovníci. Brigádními generály by se nově mohli stát ředitel Agentury personalistiky Vratislav Beran, velitel Kybernetických sil a informačních operací Miroslav Feix a ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek. Vojáci podle Metnara prokázali vysokou profesionální připravenost a ve svých dosavadních služebních zařazeních získali všestranné praktické zkušenosti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vládě navrhuje, aby Zeman u příležitosti letošního 28. října povýšil na brigádního generála ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna a ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Toho Zeman při předchozích třech příležitostech do generálské hodnosti nejmenoval kvůli svým opakovaným výhradám vůči kontrarozvědce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…