Hamáček k nákupu testů: Nesmyslné výkřiky, že nakupuji čínské šunty, rozhodovala komise

20.02.2021 19:20

Vicepremiéru a ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) došla trpělivost s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který mu chce zrušit tendr na antigenní testy. Namísto toho předseda vlády oznámil, že školy se oproti původnímu plánu spíše neotevřou. Na Hamáčka celá situace vrhá stín. Brání se slovům, že by nakupoval „čínský šunt“. V článku na Aktuálně.cz vysvětluje, jak to s nákupem testů je doopravdy, a že firmu vybírala komise, která rozhodla správně.

Hamáček k nákupu testů: Nesmyslné výkřiky, že nakupuji čínské šunty, rozhodovala komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Antigenní testování žáků ve školách je příčinou dalšího koaličního sporu. Malá neznámá společnost Tardigrad International Consulting s.r.o., kterou vybral Hamáček (ČSSD) a která měla testy z Číny dodat, prý nesplnila ani podmínky výběrového řízení a s Čínou nemá zřejmě nic společného. Ale má pobočku v Kyjevě. Jedná se o stovky milionů. To je jedním z důvodu, pro premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že chce soutěž na testy zrušit a nákup svěřit Správě státních hmotných rezerv (SSHR).

Ministr Hamáček, který nyní čelí útokům kvůli dodávce testů na covid ostré kritice, se jal objasnit, jak se firma na dodávku těchto testů vybírala. Především zdůraznil, že nerozhodoval on sám, nýbrž komise.

„Vnitro nakoupí antigenní testy do škol. Rozhodl tak pan premiér minulý týden, protože v Česku prý umí nakupovat jen SSHR a vnitro. Hmotné rezervy se od toho od počátku distancovaly, takže to spadlo na mě a můj resort,“ píše ministr úvodem na svém blogu na Aktuálně.cz. To by mu však nijak nevadilo, jelikož otevření škol je vládní priorita a testování je podmínkou, na které se shodli experti ze školství a ze zdravotnictví.

Znamenalo to pro něj výzvu nakoupit testy v šibeničním termínu. „Kolegové nezklamali a zvládli to, stejně jako na jaře, kdy jsme nakupovali respirátory, roušky a další ochranné pomůcky. Nezklamala ani opozice a média nekriticky vycházející vstříc neúspěšným uchazečům. Zase nesmyslné výkřiky, jak Hamáček nakupuje čínský šunt (tentokrát stejný jako Rakušané). Jsem už zvyklý,“ pokračuje vicepremiér.

Připomíná, že o nákupu rozhodovala celá vláda: „Když se před dvěma týdny vláda rozhodla postupně otevřít školy, Ústřední krizový štáb začal koordinovat rezorty, aby se vše podařilo co nejdříve. Tento týden v pondělí ministři, včetně premiéra, odhlasovali usnesení, kde se jasně určil postup. Ministerstva školství a zdravotnictví určí nejvhodnější způsob testování. Ministerstvo zdravotnictví dodá seznam distributorů, z kterých bude komise vybírat. Ministerstvo vnitra pak nakoupí,“ shrnuje Hamáček postup.

Celý text ZDE

„Poté komise vybírala z firem určených zdravotnictvím, které seznam dodavatelů schopných dodat potřebné množství testů v požadovaném čase poskytlo po více než týdnu, v úterý jsme oslovili zdravotnictvím vytipované dodavatele. Do čtvrtka poslali nabídky, pak zasedla komise a nabídky posoudila. Pracovali jsme pouze se seznamem ministerstva zdravotnictví, vnitro nepřidalo ani nevyškrtlo žádnou firmu,“ sděluje Hamáček.

Komise složená z úředníků ministerstva vnitra, ministerstva školství a ministerstva zdravotnictví pak posoudila nabídky podle ceny a schopnosti dodat testy v termínu. „Jako ministr jsem do výběru nezasahoval, přestože mi po vyhlášení výzvy stejně jako do Seznamu chodily různé e-maily od firem, které buď něco slibovaly, nebo posílaly ‚zaručené‘ informace,“ podotýká ministr vnitra.

Z devíti nabídek komise vybrala dodavatele, který včas doložil, že dokáže u výrobce zajistit potřebný počet testů, dopravit je do Česka a není podle dostupných informací bezpečnostním nebo reputačním rizikem. „Kdyby probíhalo standardní výběrové řízení a bylo více času, jistě by bylo možné prověřit více nabídek, ale vláda nakupovala v krizovém režimu a v rámci možností byla transparentní,“ zdůrazňuje Hamáček.

Jedním dechem dodává, že ty samé testy se dnes používají i v Rakousku. „Výsledná cena je srovnatelná s Rakouskem, kde ve školách používají ty samé testy,“ doplnil.

Premiéra Andreje Babiše prý průběžně informoval, ale vnitro přesto předloží na pondělní vládu veškeré podklady týkající se výběru testů do škol. „Požádám i o účast bezpečnostních služeb. Vláda posoudí, zda komise složená ze zástupců ministerstva vnitra, ministerstva zdravotnictví a ministerstva školství postupovala správně na základě pondělního usnesení vlády,“ dodává.

„Jsem přesvědčen, že ano. Komise neřešila volební kampaň, odolala tlaku některých uchazečů a vybrala nejlepší nabídku,“ uzavírá Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…