Hamáček kritizuje premiéra: Babiš chce platy zvyšovat příliš pomalu

18.08.2018 11:25

Předseda ČSSD, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí v jedné osobě Jan Hamáček v sobotní MF Dnes kritizuje premiéra Andreje Babiše (ANO). Hamáček je prý rád, že v koalici existuje rámcová shoda na tom, že by se v Česku měly zvyšovat platy. Jenže Babiš chce prý platy zvyšovat moc pomalu.

Hamáček kritizuje premiéra: Babiš chce platy zvyšovat příliš pomalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD a 1. místopředseda vlády Andreje Babiše Jan Hamáček je rád, že se vláda shoduje na potřebě zvyšovat mzdy. Jenže Hamáčkovi se zdá, že Babiš chce platy státních zaměstnanců zvyšovat příliš pomalu. V době ekonomického růstu, jakou teď prožíváme, by podle Hamáčka měly platy růst rychleji, aby lidé z ekonomického růstu také něco měli.

„Sociální demokraté pokládají plán ANO – zvýšit platy o šest procent, přičemž v tarifech pouze o dvě procenta – za nedostatečný. Raději bychom se blížili představě Českomoravské konfederace odborových svazů, která navrhuje plošný desetiprocentní nárůst. Zvednout tarify jen o dvě procenta v době, kdy inflace přesahuje hranici dvou procent, v reálu znamená jejich snížení. A spoléhat se, že zaměstnancům doputují peníze ve formě odměn, nehodláme. Existuje z dřívějška řada případů, kdy ti, co si skutečně lepší ocenění zasloužili, ostrouhali,“ napsal Hamáček v komentáři pro sobotní vydání deníku.

Zkušené státní úředníky je podle Hamáčka třeba udržet na jejich místech, protože udržují v chodu státní aparát, který je tu pro občany. Hamáček má za to, že je lepší zvýšit plat státnímu úředníkovi nyní a tak, aby v práci zůstal, než ho za nějaký čas najít za kasou v nějakém obchodním řetězci, kde by jeho zkušenosti ze státní správy nebyly řádně využity.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…