Hamáček napsal novelu nouzového stavu. Ale schytává za ni kritiku

09.10.2020 22:31

Ministerstvo vnitra je za svoji novelu ústavního zákona o bezpečnosti, který zavádí změny vůči nouzovému stavu, zasypáno velkým množstvím připomínek. „Adresáti krizových opatření budou zmateni, co vlastně platí a kdo a co vyhlásil. Rovněž může dojít k budoucím sporům o poskytnutí náhrad,“ varuje Středočeský kraj, co by návrh z pera resortu Jana Hamáčka znamenal. Ministerstvo spravedlnosti upozornilo, že by po schválení aktuální podoby návrhu šlo i donekonečna odkládat volby.

Hamáček napsal novelu nouzového stavu. Ale schytává za ni kritiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Novela ústavního zákona o bezpečnosti se ukázala být zapotřebí po vyhlášení nouzového stavu na jaře letošního roku. Podle Ministerstva vnitra první nouzový stav v historii České republiky ukázal, že je neefektivní. „Dosavadní právní úprava nouzového stavu je orientována spíše na působení přírodních sil typu povodní, vichřic a podobně. V současné době však musí Česká republika počítat i s jinými druhy ohrožení, například právě epidemie, respektive pandemie. Z tohoto důvodu je vhodné provést revizi krizových stavů tak, aby mohla být tato úprava využitelná při řadě rozdílných situací,“ tvrdí ministerstvo.

Měla též přesněji nouzový stav definovat a při mírnějším ohrožení by podle resortu stačil stav nebezpečí. Ten však nyní vláda nemůže vyhlásit, jelikož to náleží krajům.

Nouzový stav by pak nově byl vyhlašován pro celé území republiky a bylo by jasně dané, že je během nouzového stavu nutné omezit občanská práva.

Návrh však v připomínkovém řízení sbírá mnoho výtek a nevítají jej ani samotná ministerstva či úřad vlády. Jak upozornil server Aktuálně.cz, tak se svou výtkou přišlo i Nejvyšší státní zastupitelství, které ukazuje, že ohrožení „značného rozsahu“ není přesně definováno.

Ministerstvo obrany zase Hamáčkovu resortu ukázalo, že jednotlivé režimy nouzového stavu a stavu nebezpečí splývají.

„Mohla by teoreticky nastat situace, kdy ohrožení nebude dosahovat značného rozsahu, avšak současně jej nebude možné odvrátit ani při zvýšeném úsilí činnosti orgánů. Nemuselo by potom být možné vyhlásit ani stav nebezpečí, ani nouzový stav,“ připojuje k této věci Ministerstvo financí.

Na resortu spravedlnosti pak nesouhlasí, aby se při stavu nebezpečí omezovala občanská práva, když hrozba při tomto režimu nedosahuje značné intenzity. A Středočeský kraj upozorňuje na možný zmatek v důsledku toho, když stav nebezpečí bude moci vyhlašovat vláda, mezitím, co již takovýto krok podnikne některý z krajů.

Zvláště problémové pak jsou změny k volebnímu období. Resort spravedlnosti pod vedením Marie Benešové upozornil, že by Poslanecká sněmovna mohla donekonečna odsouvat volby.

Připomínky bylo možné podávat do tohoto týdne; jakmile se na vnitru vypořádají s připomínkami, měla by návrh projednat vláda a následně by jej mohla dostat Poslanecká sněmovna a Senát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…