Hamáček nebude kandidovat na šéfa poslanců ČSSD

09.11.2013 13:06

Sociálnědemokratický poslanec Jan Hamáček se nebude znovu ucházet o post předsedy klubu největší parlamentní strany. Muž, který byl v první volbě neúspěšným protikandidátem Jeronýma Tejce, to dnes potvrdil ČTK. Vedle obsazení jednotlivých stranických funkcí se již také začíná spekulovat o možných obrysech příští vlády.

Hamáček nebude kandidovat na šéfa poslanců ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček. stínový ministr obrany

"Já jsem přesvědčený, že jsem v prvním kole svedl férový souboj s Jeronýmem Tejcem, přesvědčil jsem méně kolegů než Jeroným Tejc. Myslím si, že na předsedu klubu by bylo ideální, aby kandidoval někdo, kdo v tom souboji nefiguroval a byl by řekněme konsenzuálním kandidátem," řekl dnes Hamáček, který je stínovým ministrem obrany za ČSSD a právě o tento post by měl větší zájem.

Vládní posty

Dosavadní předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Tejc, který v říjnové volbě získal hlasy od 30 z 50 poslanců strany, v pátek oznámil, že na svou funkci v nejbližší době rezignuje. Tejc byl jedním z účastníků utajeného povolebního setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, a i proto na něj v posledních dnech sílil tlak k rezignaci.

Jako o kandidátech, kteří by mohli získat podporu obou křídel ve straně, se v ČSSD hovoří například o Romanu Sklenákovi nebo Romanu Váňovi, zaznívají ale i další jména. Naplno se již také rozproudila diskuze o možném obsazení vládních postů, i když plnohodnotná jednání mezi ČSSD, hnutím ANO a lidovci mají začít až v neděli po Ústředním výkonném výboru ČSSD. Stranické zdroje hovoří o tom, že by v příštím kabinetu mohlo zasednout šest členů za ČSSD i ANO a dva až tři ministři za KDU-ČSL.

Možný příští ministr obrany

Podle dnešního Práva by sociální demokracie kromě pozice premiéra mohla obsadit také posty ministrů zahraničí (stínovým je Lubomír Zaorálek), průmyslu a obchodu (Milan Urban), obrany (Hamáček), zdravotnictví (Svatopluk Němeček) a dopravy (Milan Chovanec). ANO by podle informací ČTK mělo zájem o ministerstvo pro místní rozvoj, kde by mohla usednout jeho místopředsedkyně Věra Jourová, Ministerstvo kultury, v jehož čele by mohl stanout bývalý rektor Jiří Zlatuška. V novém kabinetu by mohl usednout také Martin Stropnický, a to buď jako ministr kultury, nebo zahraničí. O Jourové se ale zároveň spekuluje v souvislosti s funkcí předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Podle dnešní Mladé fronty DNES může ANO projevit zájem i o resort financí, který by za určitých okolností mohl vést šéf hnutí Andrej Babiš, ministerstvo dopravy nebo vnitra. Ve hře je i ministerstvo spravedlnosti, na nějž má ale adepta i ČSSD v podobě senátora Jiřího Dienstbiera. Lidovci by podle očekávání mohli spravovat ministerstvo zemědělství, práce a sociálních věcí a životního prostředí, kde mají svého muže - Tomáše Podivínského - již dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…