Hamáček sdělil, co zavřou

29.09.2020 10:32

Předseda ČSSD Jan Hamáček poskytl rozhovor MF Dnes, v němž mimo jiné hovořil o situaci kolem koronaviru. "Obecně situace vůbec není dobrá," sdělil Hamáček a varoval i před válečnou chirurgií či kolapsem systému.

Hamáček sdělil, co zavřou
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Hamáček v rozhovoru mimo jiné uvedl, že určitě budou muset kvůli koronavirové epidemii přijít další plošná opatření. "To je věc ministerstva zdravotnictví a pan ministr Prymula už nějaká naznačoval. Obecně situace vůbec není dobrá. Trošku mě překvapuje, jak málo urgentně je to vnímáno. Když poslouchám některé diskuse včetně některých politiků, mám pocit, že si vůbec neuvědomují, co se na nás může řítit. Pokud bychom nic neudělali, máme tu v půlce října 120 tisíc nakažených, válečnou chirurgii a kolaps systému. A doktoři budou rozhodovat, koho na ventilátor napojí a koho nechají umřít. Čísla jsou neúprosná," sdělil jasně Hamáček. 

Anketa

Má vláda na žádost Prymuly vyhlásit nouzový stav?

61%
39%
hlasovalo: 12338 lidí

"Vím, že to vypadá dost nepředstavitelně, ale mrazáky stojící v ulicích New Yorku asi také vypadaly jako z jiného světa, a stalo se to. Plošná opatření jsou jediný nástroj, který funguje," dodal, že roušky v šíření viru zabraly - nedošlo sice ke snížení růstu, ale nestoupá po exponenciále.

"Teď nejspíš přijdou nějaká opatření z hlediska hromadných akcí. A jelikož je třeba číslo srazit, budou nějaká opatření ještě muset přijít. Pokud se podíváte na zkušenosti a analýzy zjara ze zemí, které čelily podobnému tlaku, jako teď my, tak se opatření pohybují v nějakém trojúhelníku. Jedním vrcholem jsou hromadné akce, druhým školy a třetím podnikání, které není nutné k chodu státu. Z analýz vyplývá, že stoprocentní opatření v každém vrcholu trojúhelníku je schopné číslo R srazit asi o 40 procent. Pokud současně platí, že nechceme zásadně omezovat ekonomiku a dostat se do kouta, kdy budeme zavírat podniky a omezovat byznysy, které nejsou nutné k chodu státu, tak opatření musí být někde mezi hromadnými akcemi a školami. Současně víme, že si zatím nechceme zavřít první stupně, protože to má dopady třeba i na zdravotnictví, neboť spousta maminek jsou sestřičky," zmínil Hamáček, že vše dle jeho názoru směřuje zejména k hromadným akcím.

Své pak Hamáček řekl i k opozici, kdy dle svých slov našel mimo jiné výrok předsedy ODS Petra Fialy, který do 20. srpna kritizoval, že vláda chce zavést roušky a nyní křičí, že je zavedla pozdě. A co říká demonstraci proti nošení roušek? "Mám pocit, že to je taková nevědomost čarodějova učně. Stačí si přečíst zkušenosti lidí, co leželi na ventilátorech. To asi fakt není žádná sranda. Stačí se jen podívat na nárůst smrtnosti. Za poslední měsíc to je 200 lidí. Myslím, že každý život má svoji cenu a nechávat lidi umírat zbytečně jen proto, že si zademonstruji, tomu nerozumím," dodal Hamáček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…