Hamáček se rázně chopil práce: Armáda postaví pět tisíc lůžek v Letňanech

15.10.2020 19:19

V sobotu by měla začít výstavba lůžkových kapacit v areálu výstaviště Letňany. Lůžek bude pět tisíc, výstavbu zajistí armáda. Dnes to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Veřejností navrhované Kongresové centrum je podle něj pro tyto účely nepraktické. Píše to server Novinky.cz.

Hamáček se rázně chopil práce: Armáda postaví pět tisíc lůžek v Letňanech
Foto: repro Facebook
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Armáda by v pražských Letňanech měla rozvinout polní nemocnici. Využije podle všeho současné stavby a hangáry. Pracovat tam bude vojenský personál i zdravotníci – chod by mělo zajistit 100 vojáků. Polní nemocnice by měla vzniknout do deseti dnů. Půjde o 500 lůžek, 10 s plnohodnotnou ventilací.  

„Rozvinovat polní nemocnici, která je postavena na kontejnerovém principu, v Kongresovém centru, je mírně řečeno nepraktické,“ odmítl kritiku veřejnosti, proč se lůžka nedají do Kongresového centra, Hamáček. Podle jeho slov pak o finální lokalitě rozhodují hasiči. 

Kolik bude celá akce stát, jasné není. Lůžka by měla být hrazena ze státního rozpočtu. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) o nutnosti zvyšování počtu lůžek mimo nemocnice hovořil ve čtvrtek. Uvádí, že půjde o náhradní kapacity. Důvod je nasnadě – za středu přibylo v Česku rekordních 9 544 prokázaných případů nemoci covid-19. Jde o nejvyšší číslo od začátku epidemie. 

V celé věci pomohla také Praha, která vytipovávala hotelové a nehotelové lůžkové kapacity. „Zřejmě by to mělo sloužit pro osoby, které budou buď covid pozitivní, nebo covid negativní, ale nemůžou být v domácím prostředí,“ řekl Novinkám tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…