Hamáček se rozčílil: My jsme uprostřed války a teď pošleme vojáky domů?

11.02.2021 17:34

„Situace je vážná,“ apeloval na poslance předseda ČSSD a předseda ústředního krizového štábu Jan Hamáček. „U nás je z toho politický boj a jeho důsledkem je, že spojení nouzový stav je dneska sprosté slovo,“ rozčiloval se.

Hamáček se rozčílil: My jsme uprostřed války a teď pošleme vojáky domů?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

„Nouzový stav je viník. A vláda je viník, protože nouzový stav drží. A když nouzový stav nebude, bude nám dobře. To je lež. Lžeme si do kapsy. Když nouzový stav neprodloužíme, virus tady stále bude, jen ti, co s ním bojují, přijdou o prostředky, se kterými o ně bojují,“ varoval Hamáček ve svých slovech.

Obává se, že začneme kutit. „Vymyslíme pandemický zákon, krizový zákon, ale bude to pořád ten nouzový stav, jen se bude jmenovat jinak,“ sdělil Hamáček. Obává se, že hejtmani by čelili apokalypse, a stejně by vyhlásili stav nebezpečí. „A budeme v situaci, že většina krajů vyhlásí stav nebezpečí – a stát se bude tvářit, že žádný takový stav není, protože na státě nic takového nebude,“ dodal Hamáček.

„Potřebujete ventilátor ze Státních hmotných rezerv? Máme, ale nedáme,“ varoval před tím, co by se mohlo stát, kdyby nouzový stav nebyl. 

„Jsme jediný stát na světě, když je ta epidemie na vrcholu... my jsme v té nejhorší situaci v době pandemie, a my vypneme krizové řízení!“ rozčiloval se dále Hamáček. On je podle svých slov zastáncem tvrdších metod. 

Za politický souboj považuje to, pokud by byla svolána schůze a vyslovena vládě nedůvěra. Ale varuje před tím, aby se sahalo do krizového řízení. „My jsme uprostřed války a pošleme vojáky domů? Nechci to nějak eskalovat, své jsem si řekl mockrát. Ale poprosil bych všechny, kdo o tom rozhodují, aby vzali rozum do hrsti. Epidemie tady je, bude a musí se s ní efektivně bojovat,“ zakončil Hamáček a dočkal se potlesku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…