Hamáček se zavázal vyřešit spor o obsazení MZV do poloviny října

31.08.2018 17:37

Předseda ČSSD Jan Hamáček se podle zdrojů ČTK na dnešním zasedání širšího vedení sociálních demokratů zavázal, že spor o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) do čela Ministerstva zahraničních věcí vyřeší do poloviny října. Informoval o tom ve zprávě předsedy. Předsednictvo ČSSD poté žádné další usnesení nepřijalo. Jednání, kterého se neúčastnili všichni členové stranického orgánu, trvalo zhruba dvě hodiny.

Hamáček se zavázal vyřešit spor o obsazení MZV do poloviny října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí

Nechat řešení sporu až na dobu po komunálních a senátních volbách doporučilo předsednictvu už předcházející zasedání stranického grémia. Někteří straníci před jednáním vyjádřili obavy, že by například výměna pražského sociálního demokrata Pocheho mohla ohrozit výsledky voleb v hlavním městě.

Zeman koncem června Pocheho nejmenoval ministrem, i když mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v souladu s koaliční dohodou s ČSSD navrhl. Po několika dnech dohadů o ústavnosti počínání prezidenta Hrad a Úřad vlády vysvětlily, že Babiš doručil Zemanovi ještě alternativní návrh, kde pro případ odmítnutí Pocheho žádal, aby byl řízením české diplomacie pověřen Hamáček, který je zároveň ministrem vnitra.

Zeman v polovině července ČTK řekl, že považuje otázku obsazení ministerstva zahraničí za uzavřenou. Jak dlouho bude Hamáček současně řídit dva resorty, ponechává čistě na něm. Hamáček situaci v čele diplomacie označuje za dočasnou, jako nejzazší termín pro její trvání několikrát zmínil konec letních prázdnin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…