Hamáček vyznamenával. Ocenění mají dobrovolní hasiči i profesionál za pomoc po tornádu

24.11.2021 13:14

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) udělil vyznamenání svého resortu Kříž bezpečnosti státu. Mezi oceněnými jsou dva dobrovolní a jeden profesionální hasič. Šlo o druhý ročník předávání těchto vyznamenání.

Hamáček vyznamenával. Ocenění mají dobrovolní hasiči i profesionál za pomoc po tornádu
Foto: FB Michala Haška
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček předává s Michalem Haškem resortní vyznamenání

Dlouholetý šéf sdružení českých dobrovolných hasičů (in memoriam), jeho pozdější nástupce i ředitel Hasičského záchranného sboru z jižní Moravy byli vyznamenáni nejvyšším resortním oceněním Ministerstva vnitra ČR.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Prvním oceněným je Karel Richer, který získal vyznamenání in memoriam. “Byl dobrovolným hasičem již od dětství, kdy vstoupil do Sboru dobrovolných hasičů v rodných Kylešovicích. Působil na odborné škole požární ochrany ve Frýdku-Místku, později jako asistent a odborný asistent Katedry techniky požární ochrany a bezpečnosti průmyslu Vysoké školy báňské v Ostravě. V roce 2000 byl poprvé zvolen starostou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a tuto funkci vykonával až do konce života,” uvedl vnitro. Richter byl oceněn i na mezinárodním fóru a už v roce 2011 získal titul Zasloužilý hasič.

Druhým z oceněných je Jan Slámečka, který je v řadách dobrovolných hasičů také celý život. “Působí ve Správní radě Nadace na podporu hasičského hnutí ČR, 16 let byl zastupitelem Kraje Vysočina,” popsal ho resort s tím, že jako samozřejmé vnímal zachování dobrých vztahů a úzkou spolupráci s kolegy z Hasičského záchranného sboru, tedy profesionálními hasiči.

Plukovník Jiří Pelikán byl třetím, kdo z rukou Jana Hamáčka a jeho náměstka Michala Haška převzal Kříž bezpečnosti státu. Pelikán je krajských ředitelem Hasičského záchranného sboru v Jihomoravském kraji. Vyznamenán byl za “mimořádné zásluhy o bezpečnost státu při řízení záchranných a likvidačních prací po živelné katastrofě Tornádo 2021 na území Jihomoravského kraje,” konstatuje Ministerstvo vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…