Hanák uhodil na Maláčovou: Řekněme národu pravdu. Těch 270 tisíc nezaměstnaných, kolik jich nechce pracovat

10.08.2021 20:59

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák vyzval ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), ať přesně uvede, proč je u nás 3,7% nezaměstnanost, když firmy postrádají mnohem větší počet lidí. „Prosím ministryni práce a sociálních věcí, ať řekneme národu pravdu, kdo těch 270 tisíc lidí je. Kolik je tam těch, kteří nechtějí pracovat?“ zaznělo v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. A pokračoval s hodnocením návrhu Maláčové na zvýšení minimální mzdy. „Nezodpovědný, populistický předvolební tlak… tonoucí se stébla chytá,“ spustil. Naopak ministry za ANO pochválil – za to, že se na jaře ubránili tlaku od Hamáčka a Maláčové.

Hanák uhodil na Maláčovou: Řekněme národu pravdu. Těch 270 tisíc nezaměstnaných, kolik jich nechce pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Anketa

Je dobře, že byl Koudelka dočasně pověřen řízením BIS?

hlasovalo: 9406 lidí
Hanák vytkl Babišově vládě, že se ani zkraje vládnutí před covidem-19 příliš nevěnovala strategii pro budoucnost. To, že kabinet zaváděl různá opatření a zabýval se především koronavirem, prezident Svazu průmyslu a dopravy plně chápe; méně je už dle něj pochopitelné, že se nedržela mnohých doporučení a podnětů – ty prý vláda aplikovala často pomalu. Uvedl, že jakási speciální vlastnost nynější vlády je, že premiér Andrej Babiš (ANO) má extrémně silný vliv, což znamená, že mluví do všeho a role ministrů je kvůli tomu oslabena.

Nejhůře dle Hanáka utrpěly služby v oblasti turismu, a to kromě nedostatku turistů i kvůli restrikcím vlády. Dobře na tom byly firmy v IT, zdravotnictví, papírnictví či velkoobchod – ten totiž nařízeními vlády přišel o konkurenci v rámci maloobchodu. Vzpamatovává se prý i automobilový průmysl, byť má stále silné problémy kvůli nedostatku polovodičů.

Nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie i v rámci zemí OECD, která se drží kolem 3,7 %, dle něj naráží na fakt, že tu naopak pracovníky postrádáme. „Prosím ministryni práci a sociálních věcí (Janu Maláčovou), ať řekneme národu pravdu, kdo těch 270 tisíc lidí je. Kolik je tam těch, kteří nechtějí pracovat? Kolik je tam těch, kteří pracují na šedém trhu či ze zdravotních důvodů nebo kvůli nedostatečné kvalifikaci pracovat nemohou?“ obrátil se pak Hanák k ministryni, že za celou dobu jejího působení na ministerstvu jakákoli podobná data postrádal.

Zkritizoval i rozdělování peněz v prvních měsících koronavirové krize; způsob rozdávání peněz označil za „vrtulníkové peníze“.

Došlo však i na chválení Babišových ministrů i premiéra samotného, a to za to, že nedovolil kompletní velikonoční uzávěru ekonomiky. „Výjimečně musím veřejně pochválit předsedu vlády a vládu – především ministry za ANO, že nedovolili lockdown v období Velikonoc. Byl to velký tlak odborového předáka Josefa Středuly a sociálních demokratů v čele s (vicepremiérem) Hamáčkem, paní ministryní Maláčovou. Nezodpovědný tlak. Kdybychom to bývali uzavřeli, nedovedu si ekonomický vývoj v současnosti představit,“ zaznělo.

Naopak Maláčová si příliš chvály neodnesla. Schytala to i za tlak na zvýšení minimální mzdy. „Nezodpovědný, populistický předvolební tlak… tonoucí se stébla chytá,“ zhodnotil Hanák a upozornil, že na minimální mzdu jsou navázány i mzdy zaručené. Zdůraznil, že by se mzdy měly zvýšit, ovšem pouze o výši inflace.

A došlo i na vyjádření k elektromobilitě. Hanák tvrdí, že to není jediná cesta. Doufá, že bude moci být v budoucnu nasazen i vodík a v energetické rovině i jádro a plyn. Současnou infrastrukturu pro elektromobily vnímá v rámci plánů EU jako nedostatečnou. „Předseda vlády (Andrej Babiš) by měl v Evropské unii přitvrdit,“ řekl Hanák s varováním, že soustředění se jen na jeden směr nemusí přinést vůbec nic dobrého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…