Hanba! Ať táhne k čertu! Lidovecké lehké děvy. Nechci být sprostý, ale... Bělobrádek řekl, že bychom měli přijmout aspoň nějaké uprchlíky, a toto nám pak řekli Babiš, Keller, Gazdík či Okamura

27.06.2017 4:49

ANKETA Novinky.cz informovaly, že vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v pátek řekl, že KDU-ČSL by chtěla, aby vláda přijala jiný postoj k migračním kvótám.

Hanba! Ať táhne k čertu! Lidovecké lehké děvy. Nechci být sprostý, ale... Bělobrádek řekl, že bychom měli přijmout aspoň nějaké uprchlíky, a toto nám pak řekli Babiš, Keller, Gazdík či Okamura
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Pavel Bělobrádek při besedě

„Domníváme se, že jsme to mohli udělat jako Slovensko a přijmout deset lidí, které bychom si určitě ohlídali. Nebylo nutné spadnout do jednoho balíku s Polskem a Maďarskem (proti nimž EU stejně jako proti ČR zahájila řízení),“ řekl. Ale dodal, že straně nezbývá nic jiného, než rozhodnutí vlády respektovat.

Pan Bělobrádek zřejmě měl telefonát z Berlína...

Co si o slovech Bělobrádka myslí čeští politici? Drtivá většina z nich s postojem KDU-ČSL nesouhlasí. Označují ho za v principu špatný či pokrytecký. Někteří varují, že to je první krok k přijímání dalších vln uprchlíků.

„To je otázka principiální. My jsme navrhovali na vládě, aby se Česká republika přidala ke slovenské žalobě na Evropskou komisi ve věci kvót. Proti tehdy byli lidovci i ČSSD. Jak jsem řekl, jde o principiální problém, vzít si deset uprchlíků nic neřeší. Jde o to, že Brusel nám nemá co nařizovat. Brusel není schopen tento problém řešit. Stále přibývají migrati z Afriky, ale Brusel bohužel selhává. Odmítáme tedy kvóty na imigranty z principu,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"Rozhodnutí nepřijímat migranty na základě povinných kvót bylo rozhodnutím vlády jako celku. Na tomto rozhodnutí není důvod nic měnit," uvedl Ondřej Krátoška z Odboru tisku a PR Ministerstvo vnitra ČR v odpovědi na dotaz na ministra vnitra Milana Chovance.

„Jde o jasnou ukázku toho, že KDU-ČSL nepreferuje zájmy České republiky, ale realizuje u nás politiku Německa. Je to hanba,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„STAN má k migrantské krizi jasné stanovisko: pomoc uprchlíkům před válkou nesmí přerůst v invazi ekonomických migrantů. Potud tedy s Pavlem Bělobrádkem souhlasím. Druhou stránkou problému je, že uprchlíci do ČR příliš nechtějí a zároveň vyhlásit ‚do voleb už ani jeden uprchlík‘ byla prostě předvolební rétorika. Problém je složitější a premiér a ministr vnitra by měli být aktivnější na půdě EU,“ říká předseda STAN a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

„Pan Bělobrádek zřejmě měl telefonát z Berlína. Nebo z Mnichova,“ reagoval člen předsednictva ODS a europoslanec Jan Zahradil.

„Pavel Bělobrádek má pravdu, teď to bude asi podstatně víc lidí a k tomu prohlášením, že do voleb nebudeme nikoho přijímat, se jevíme jako bezcharakterní vykukové,“ uvedl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Vláda rozhoduje ve sboru a rozhodla tak, jak rozhodla. A rozhodla správně. A je třeba to respektovat. Není důvod na tom něco měnit,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Kdo nechce euro a kvóty na imigranty, ať nevolí lidovce

„Lidovci už dali najevo, že je nemají volit lidé, kteří nechtějí euro. Teď navíc dali najevo, že je nemají volit lidé, kteří nechtějí migrační kvóty,“ říká předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Myslím si, že je to pro lidovce typická reakce. Nejdřív jsou u toho, tedy u rozhodnutí, potom si počkají na to, jak se situace vyvine, a pak změní názor o sto osmdesát stupňů. Jinak si musím položit otázku – ‚na co si to hraje?‘ Copak přijetí deseti uprchlíků něco vyřeší? Možná že ano. Vznikne první výsadek, první ostrůvek, aby mohli říkat: ‚Podívejte se, vždyť už v ČR jsou, dáme další.‘ Takže zkrátka ne! A ať pan Bělobrádek táhne k čertu, jak ho vyzval v neděli jeden občan na pietním aktu v Ležákách,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Pan Bělobrádek je popleta – česká vláda přijala do loňského října nejméně 12 nelegálních migrantů podle kvót, Slovensko v té době přijalo tři – podle statistiky evropského azylového úřadu. Ovšem nezapomínejme na migranty, které česká vláda láká a přijímá dobrovolně a aktivně mimo kvóty – těch je přece násobně více a Sobotkova, Babišova a Bělobrádkova vláda uděluje trvalé pobyty v ČR dokonce i islámským migrantům. Ale cudně se o nich mlčí a vládní propaganda tu šíří mýtus, že ČR odmítá migranty. To je přece lež a umělá kauza, kterou zřejmě dohodli pánové Juncker a Sobotka po svých velmi přátelských setkáních a která má před volbami za cíl vytvořit pocit, že nás vládní koalice před migranty chrání. Situace je přitom přesně opačná. Ostatně naposledy minulý měsíc odmítl ministr Chovanec zrušit azylové zařízení v Předlicích v Ústí nad Labem, kde jsou právě ubytovaní celoročně migranti, kterým již vláda udělila trvalý pobyt. Taková zařízení jsou v ČR celkem čtyři. Doufejme, že lidé na tuhle vládní taktiku neskočí, protože po volbách by sobotkovci s lidovci a babišovci otevřeli dveře migrantům dokořán,“ varuje předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Já to vnímám spíše jako povzdech než nástin nového plánu na imigrační politiku vlády. Česká republika bude v jednáních s EU úspěšná pouze tehdy, když si bude stát za svým názorem. Takže postoj k imigrantům je potřeba neměnit. Je navíc zajímavé, jak rétoriku Úsvitu postupně převzaly všechny parlamentní i koaliční strany. Vzpomene si někdo, co lidovci, ANO a ČSSD říkali před rokem?“ uvedl předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

„Čeští klerikálové, jak vidno ‚restituují‘ nejen mamon, který jim nikdy nepatřil, ale i politiku, kterou si naběhli už za c. a k. monarchie. Za posluhování cizímu zájmu proti vlastním lidem je přitloukal na pranýř už Masaryk. Chce-li to pan předseda Bělobrádek dotáhnout až k tomu, že holport lidovců a Starostů bude parlamentní debaty sledovat jen ze záznamu, držme mu všechny palce!“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa rozhodnutí vlády podporuje, protože je podle něj správné. „Vždyť žádná země EU, i ta, která povinné kvóty respektuje, si tyto povinnosti neplní. Pro mě je důležité, aby ČR zajistila svým občanům bezpečnost. K tomu je nutné provést proces podle českého azylového zákona a prověřit daného zájemce o azyl či jinou mezinárodní ochranu. Nelze připustit situaci, aby se po naší zemi potulovali uprchlíci, o kterých naše bezpečnostní složky i úřady nemají informace,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Ano, deset imigrantů bychom zvládli, ale teď by to bylo deset, pak sto, pak tisíc, pak deset tisíc...

„Povinné kvóty na přijímání imigrantů považuji od začátku jako absolutně nepřijatelné. Před odjezdem premiéra do Bruselu na hlasování o kvótách v roce 2015 jsem na evropském výboru navrhl usnesení, že česká vláda povinné kvóty přijímat nemá. Mé usnesení výbor odhlasoval. Ve sněmovně jsme pak několikrát apelovali na vládu a premiéra, aby se ČR připojila k žalobě Slovenska a Maďarska, protože povinné kvóty jsou podle Charty OSN porušením zásady svrchované rovnosti států a zásahem do jejich nezávislosti! Postavení se proti kvótám je postavení se proti diktátu Bruselu. Jde o princip. Ano, deset imigrantů bychom zvládli, ale teď by to bylo deset, pak sto, pak tisíc, pak deset tisíc. Mluvíme o nelegálních imigrantech. Tedy lidech, kteří svým jednáním porušují zákony. EU nedokázala imigrační krizi řešit, udělala mnoho chybných kroků, které imigrační krizi ještě zhoršily, a teď nemůže trestat státy, které prostě chrání bezpečnost svých občanů před terorismem a činy, které s vlnou nelegálních imigrantů hrozí. Česká republika je suverénní stát a jako takový má právo si rozhodovat o důležitých věcech,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Postoj naší vlády k migrantům mi vyhovuje. Jedině, komu bych více pomáhal, je Ukrajina. Jsou to nám mentálně blízcí lidé. Navíc jsou zvyklí pracovat, což u migrantů, kteří zaplavují Evropu, není běžné,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Mám naprosto stejný pohled na věc jako Pavel Bělobrádek,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Strategie, kterou navrhuje pan Bělobrádek, vede do pekla. Doporučuje nám chovat se jako pokrytci, aniž rozumí  tomu, jak to v Bruselu chodí. Souhlas s přijetím prvních pár desítek migrantů by nás zavazoval k tomu, abychom za tři měsíce nahlásili další počty, které jsme ochotni přijmout, a tak pořád dál bez vidiny nějakého stropu. Slováci tuto strategii zvolili s tím, že své sliby nedodrží. To ovšem povede ve finále ještě k větší roztržce. Je smutné, že nás předseda lidovců vyzývá k postupu, který je stejně nečestný jako nerozumný,“ upozorňuje europoslanec Jan Keller.

Kvóty jsou nástrojem Bruselu pro ztrátu vlastní identity členských zemí a centralizaci moci

„Jsem hluboce přesvědčena, že řešení migrační krize přemísťováním uprchlíků do všech členských zemí EU je pouhým uvolňováním míst pro další migranty v Itálii a Řecku. Vlastní migrační krizi to neřeší. Je dobře, že se v EU vytvořila síla zemí, které po selhání všech možných nástrojů pro vyjednávání daly na jevo, že s politikou bezhlavého přemísťování migrantů rovnoměrně do všech zemí EU nesouhlasí. Kvóty jsou nástrojem Bruselu pro ztrátu vlastní identity členských zemí, a vytvoření tak lepšího prostoru pro centralizaci své moci. Česká republika se shoduje téměř ve všech dalších bodech se společnou strategií řešení této krize kromě kvót. V případě kvót jde o snahu snížení suverenity rozhodování státu, koho na své území pustí a koho ne. Je to zásadní otázka budoucí podoby EU. Proto podporuji stanovisko české vlády a vidím to jako jeden z dalších kroků k přinucení navrácení Evropské unie k zájmu o její vlastní obyvatele, což musí být její prioritou,“ říká poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Po přečtení otázky jsem dlouho přemýšlel, jak odpovědět, abych nebyl moc sprostý. Hned jako první mě totiž napadlo slovo, kterým se nazývají lidé s mentálním postižením spojeným s trvalým snížením inteligence v důsledku organického poškození mozku. Jsem rád, že se pan Bělobrádek jako šéf lidovců takto vybarvuje již nyní. Alespoň může volič před nadcházejícími podzimními sněmovními volbami lépe rozpoznat, kdo je kdo. Lidovci jsou právě ti, kteří veřejně říkají, že chtějí i po podzimních volbách vládnout, a nabízejí se možnému vítězi – Hnutí ANO 2011 – jako nevěsty. Nebo že by lehké děvy? Z minulosti přece víme, že právě lidovci dokázali vládnout už s každým, komunisty nevyjímaje. Můžeme tak již dnes lépe předvídat, co nás v otázkách přijímání migrantů po podzimních volbách čeká. Obávám se, že do voleb budeme vzdorovat a po nich nová vláda (možná s účastí lidovců) s odůvodněním, že přece kvůli několika stovkám migrantů nepřipravíme stát o pár tisíc euro z dotací, ohne hřbet. V tu dobu už bude občan – volič zase až na druhém místě. Politici si jsou vědomi, že český občan sice u piva brblá, ale skousne skoro všechno. Já však doufám, že všechno ne,“ říká poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Typické lavírování lidovců. Ano, pět až deset migrantů by nemusel být problém. Jde ale o princip. Evropská komise si nesmí myslet, že bude diktovat suverénnímu státu. Jde o charakter EU. Pochybuji, že většina občanů ČR vnímá represe vůči nám tak, že jsme se zařadili k černým ovcím – Maďarsku a Polsku. Spíš oceňuji fakt, že jsme se zařadili mezi hrdé země. Doufám, že nám to vydrží,“ uvedl poslanec ANO Zdeněk Soukup.

„Bohužel typicky české řešení, které neřeší podstatu problému. A ještě k tomu více než pokrytecké!“ reagoval na návrh lidovců senátor Zdeněk Nytra.

„Stojí vůbec za komentář to lidovecké charakterní, razantní, rozhodné a tvrdé ‚možná‘? Takováto politika nás přivedla za 27 let do pozice úslužné montovny Evropy. Nebýt Visegrádské čtyřky, tak by EU ani nevěděla, že existujeme. Na tom zapomnění se hlavní měrou podílí i pseudopolitika KDU-ČSL. Snad si voliči vzpomenou na všechna ta vyjádření pana Bělobrádka, až budou vyplňovat volební lístky!“ říká poslanec KSČM Leo Luzar.

Strategicky neakceptovat kvóty vůbec a odmítnout je právě jako princip!

„Jde o rozdíl mezi strategií a taktikou. Slovenští přátelé postupovali velmi takticky, když přijali nezbytné minimum. Strategicky je však lepší řešit tento problém z hlediska principu. A pak je ale nutné neakceptovat kvóty vůbec a odmítnout je právě jako princip!“ apeluje poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

„Zastávám principiálně negativní přístup ke kvótám přerozdělujícím nelegální migranty, tedy jsem v zásadě pro to o nich již ani znovu nediskutovat. Jednou jsme je odmítli, a doposud nenastaly žádné nové relevantní okolnosti, které by změnu našeho postoje odůvodňovaly,“ soudí poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Vládní seskupení v každé koalici je o kompromisech. Myslím, že vzkazy odlišných názorů přes média už bohužel patří k českému koloritu a v současné době i do kategorie ‚volební kampaň‘,“ myslí si poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek na dotaz ohledně postoje své strany neodpověděl.

„Co si o tom myslím já, je vcelku fuk. Zajímavější bude na podzim názor voličů. Alespoň těch, kteří dění sledují a přemýšlejí. Ani ryba, ani rak, lidovci jsou v tomhle skutečně ‚tradiční‘. Heslo ‚buďme při tom‘ jim vydrželo po celá desetiletí. A taky byli. Nicméně s ohledem na preference by mě daleko více zajímal názor favorita voleb. Má-li jej vůbec. A neotočí-li zase po týdnu dvou,“ uvedl poslanec Jiří Koskuba, který odešel z ČSSD.

„Rozeberme si slova vicepremiéra Bělobrádka v jejich podstatě (nebo si je ‚přeložme‘): ‚Říkejme a předstírejme něco jiného, než jak ve skutečnosti chceme konat.‘ Typický tradiční politik, typický lidovec. Vždycky tak (z pohledu KDU), abychom si nezabouchli někam dveře... Věřím a doufám, že koalice KDU-STAN deset procent zaslouženě nepřekročí. Ne, žádné ústupky. Ani fiktivní, ani skutečné. Stůjme si rázně za svým. Mimochodem, kdypak se nám k těmto tématům jednoznačně vyjádří pan Babiš? ... To ja také taková ani ryba, ani rak...,“ uvedl poslanec Karel Fiedler.

„V tomto případě bych souhlasil s Pavlem Bělobrádkem. Deset lidí by asi nebyl problém a určitě by k tomu došlo i bez farizejského postoje EU. Ať dělají představitelé bývalých koloniálních mocností západní Evropy, co chtějí, nemohou popřít, že je to důsledek drancování zemí třetího světa, zejména Afriky a Asie. Sklízejí to, co jejich předkové zaseli, a mermomocí se nás do problému snaží zatáhnout taky a říkají tomu solidarita,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Pokrytecká a švejkovská řešení nemám rád,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Vláda na začátku června oznámila, že už nepřijme žádného migranta na základě uprchlických kvót. Evropská komise následně zahájila vůči Česku, Polsku a Maďarsku řízení pro porušení práva EU. Vláda Bohuslava Sobotky se zavázala přijmout zhruba 2 600 uprchlíků, ale ČR jich nakonec podle vyjádření ministra vnitra Milana Chovance přijalo pouze 12. Slovensko sice kvůli kvótám podalo žalobu, nedávno ale nabídlo nová místa pro rozdělování migrantů v rámci EU, a řízení ze strany Bruselu se tak vyhnulo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…