Hanba, zlomyslná provokace. Zemanův "oblíbený" rektor si přisadil i kvůli Čáslavské

02.09.2016 6:58

K reakcím hlav států Česka a Slovenska Miloše Zemana a Andreje Kisky po úmrtí sportovní legendy Věry Čáslavské se vrátily dnešní Lidové noviny. Kiska totiž reagoval téměř okamžitě, kdy se zpráva dostala do světa, kdežto Miloš Zeman si dal na čas.

Hanba, zlomyslná provokace. Zemanův "oblíbený" rektor si přisadil i kvůli Čáslavské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk ze zámku v Lánech

Rozdíly jsou pak i v obsahu obou vyjádření. Kiska vzpomenul sportovní zásluhy, ale i význam a osobní statečnost Čáslavské. Zeman se pak poměrně úředně vyjádřil jen k osobním úspěchům. Je tak zcela zjevné, že prezident se nedokázal přenést přes kritiku, kterou jej slavná olympionička častovala. 

Čáslavská proti Zemanovi vystoupila například ve finále volební kampaně, kdy se postavila na stranu Karla Schwarzenberga. Následně, rok poté, zmínila, že Česká republika je kvůli Zemanovi ve světě pro smích, či se odmítla účastnit oznámení olympijské nomiinace pro zimní olympijské hry v Soči. 

Nyní je však hlava státu sama kritizována za svůj postup. „Je smutné, když se prezident při udělování nejrůznějších poct a veřejném vyjadřování řídí svými osobními sympatiemi a antipatiemi spíše než historickou skutečností a národním zájmem,“ zareagoval na Zemanovu pomalost diplomat Michael Žantovský. A servítky si nebral ani bývalý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, jenž Zemanovu reakci na smrt Čáslavské vnímá jako zlomyslnou provokaci. "Je to hanba," uvedl. Grubhoffer je přitom trvalým kritikem prezidenta, se kterým měl již několik sporů.

„V případě, jako je úmrtí, bych ponechal na kondolujícím, ať se rozhodne, jaké stránky zemřelého vyzdvihne. A také na jeho svědomí, zda tam nepromítl své soukromé, třeba i zhrzené pocity,“ řekl také šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Jeden z mála, který se Zemana zastal, byl předseda SPO Jan Veleba.
 
 „Jestli patří k osobní statečnosti odmítnutí účasti na aktu olympijské nominace na Hradě nebo její žensky necitlivé až bezcitné postoje k synově téměř otcovraždě před léty, pak prezident dobře neudělal,“ uvedl.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…