Harrachov nezkrachuje, rozhodl soud. Ale Babiš bude muset zaplatit skoro 17 milionů

25.04.2014 16:10

Krkonošské středisko Harrachov nemusí zaplatit společnosti J. F. World Brokers téměř 100 milionů korun za úvěr, který radnice údajně převzala v roce 1993 spolu s některými nemovitostmi při privatizaci Crystalexu. Ministerstvo financí jako druhý žalovaný ale musí firmě zaplatit 16,8 milionu korun jistiny úvěru. Ministerstvo má také žalobci zaplatit soudní výlohy, naopak žalobce má soudní výlohy zaplatit Harrachovu. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Hradci Králové.

Harrachov nezkrachuje, rozhodl soud. Ale Babiš bude muset zaplatit skoro 17 milionů
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Rozhodnutí není pravomocné. Ministerstvo financí se podle jeho právního zástupce pravděpodobně odvolá. Za žalobce se nikdo jednání nezúčastnil. Komplikovaný spor se táhne přes 20 let. Původní pohledávka činila 16,8 milionu korun, časem kvůli připočítaným úrokům stoupla téměř na 100 milionů. Město kvůli pohledávce v minulosti čelilo i exekuci.

Starostka Harrachova Eva Zbrojová verdikt soudu přivítala

Podle soudkyně Jolany Maršíkové se nepodařilo prokázat, že by zastupitelstvo Harrachova schválilo uzavření dohody o převzetí závazku. „Posuzovaná dohoda je tedy neplatnou a na Harrachov úvěr nemohl přejít," uvedla soudkyně. Dala tak za pravdu městu, které tvrdilo, že zastupitelstvo nikdy převzetí dluhu řádně neschválilo. Soudkyně však konstatovala, že při neplatnosti dohody neměl na město kromě úvěru přejít ani majetek, například rozestavěné bytovky či muzeum skla. Tato záležitost však podle soudkyně není součástí nynějšího soudního sporu.

Starostka Harrachova Eva Zbrojová verdikt soudu přivítala. „Dá se říci, že jsme odvrátili bankrot Harrachova. Hrozilo nám zaplacení 100 milionů, což jsou tři roční rozpočty Harrachova. Z majetku bychom to už nezaplatili, protože ho máme pramálo," řekla starostka. Starostka nicméně předpokládá, že soudní spor nekončí, protože u žalobce se podle ní dá počítat s odvoláním.

Zaplacení jistiny úvěru je podle soudu na Ministerstvu financí jako na právním nástupci Fondu národního majetku, který Crystalex před 20 lety privatizoval. Soud neuznal námitku ministerstva, že jeho závazek je již promlčený. Úroky z úvěru ministerstvo platit nemusí, rozhodly již dříve pravomocně soudy.

Dřívější rozsudky uložily Harrachovu, aby starý dluh zaplatil

„Domnívám se, že rozhodnutí soudu není správné, že nárok je promlčený," řekl novinářům právní zástupce ministerstva Václav Mrzena. Připustil, že současný stav je výsledek nevydařené privatizace Crystalexu. „Kdyby ty doklady byly jasné, patrně by k tomuto sporu nedošlo," řekl. Doplnil, že po jednom z dřívějších rozsudků stát již jistinu žalobci zaplatil, ale po zrušení rozsudků Nejvyšším soudem byla částka vrácena zpět státu.

Dřívější rozsudky uložily Harrachovu, aby starý dluh zaplatil. Nejvyšší soud však loni v červnu vrátil případ ke krajskému soudu. Firma vedle Harrachova žalovala o zaplacení i Ministerstvo financí.

Podle žaloby převzala radnice starý provozní úvěr Crystalexu spolu s třemi rozestavěnými bytovými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem z majetku privatizovaného Crystalexu. Původním věřitelem byla Agrobanka. Po jejím krachu pohledávku odkoupila firma J. F. World Brokers.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…