Hašek má zkušenosti a kontakty. Jeho nástup na vnitro dává smysl, míní komentátor

28.04.2021 8:20

Vicepremiér Hamáček svému stranickému kolegovi Michalu Haškovi plně důvěřuje a je logické, že si ho vybral na post náměstka na ministerstvu vnitra. V ČT to uvedl novinář a komentátor Patrik Eichler. Zdůraznil Haškovy zkušenosti z řady veřejných funkcí.

Hašek má zkušenosti a kontakty. Jeho nástup na vnitro dává smysl, míní komentátor
Foto: FB M. Haška
Popisek: Michal Hašek, náměstek ministra vnitra

Novým náměstkem ministra vnitra Jana Hamáčka se stal bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Nástup někdejšího čelního představitele sociální demokracie do vysoké pozice vyvolal vlnu reakcí, z nichž mnohé měly značně kritický nádech. Řada komentářů ale emoce mírní a zdůrazňuje jednak, že minulost je po takové době třeba nechat plavat a za další, že Michal Hašek se nikdy nedopustil ničeho protizákonného a návrat si poctivě odpracoval.

Podle novináře a komentátora Patrika Eichlera z Masarykovy demokratické akademie jsou pro vicepremiéra Hamáčka zásadní Haškovy zkušenosti a kontakty a je logické, že si ho zvolil jako náhradu za Jakuba Kulhánka, který nastoupil do čela resortu zahraničních věcí.

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí

“Je zjevné, že ve chvíli, kdy se pan náměstek Kulhánek stal ministrem zahraničních věcí, musel Jan Hamáček obsadit uvolněnou pozici náměstky na ministerstvu vnitra a vybral si jednoho z dalších svých blízkých spolupracovníků, ke kterému má důvěru, což je na pozici politického náměstka klíčové a za další se domnívá, že mu může pomoci se správou resortu či některých vnitrostranických záležitostí a možná i částí parlamentní agendy,” uvedl ve vysílání ČT24 Patrik Eichler.

Zdůraznil, že Michal Hašek je bývalý poslanec, bývalý hejtman, exšéf Asociace krajů ČR a člověk s širokými kontakty. “Jan Hamáček se rozhodl ho pro tuto pozici využít. Jde o důsledek toho, že po sjezdu ČSSD došlo k odvolání Tomáše Petříčka, který kandidoval proti Janu Hamáčkovi na pozici předsedy strany a uvolnila se v důsledku toho jedna z pozic na ministerstvu vnitra,” vysvětlil komentátor.

Odmítl rovněž námitky moderátora, že před lety Hašek kladl věnce u vojáků padlých za druhé světové války při stejné akci, na které se objevili i motorkáři ze skupiny Noční vlci. “Otázka od vás byla, proč se stal náměstkem a jestli není problém jeho spojení s Nočními vlky. Tam říkám, že spojovat aspekt kladení věnců s Nočními vlky s aktuální politickou krizí na česko-ruské lince není bodem, který by byl relevantní kritikou Michala Haška. Nevztahoval bych to k diplomatické krizi ve vztahu s Ruskem,” konstatoval jednoznačně.

Hašek podle svých slov na vnitru hodlá především zúročit své zkušenosti z řízení krajské samosprávy směrem k bezpečnosti s integrovanému záchrannému systému. “Nabídka i rozhodnutí ji přijmout padly velmi rychle, prakticky během víkendu. Na příštích několik měsíců to výrazně změní život můj i mých blízkých. Děkuji Honzovi za důvěru a rodině za podporu, bez které bych do této časově limitované mise nemohl jít. Děkuji za pochopení a vstřícnost také kolegům z advokátní kanceláře, kterou jsem musel dočasně opustit. Na vnitru se budu snažit maximálně uplatnit zkušenosti především z hejtmanské práce a vedení Asociace krajů - z řízení Bezpečnostní rady kraje a krajského krizového štábu,” uvedl ke svému nástupu na vnitro.

“Bojoval jsem jako hejtman proti tupým Kalouskovým a Nečasovým škrtům výdajů na bezpečnost, kdy hrozilo i na jižní Moravě zavíraní policejních oddělení či hasičských stanic. Řešil jsem krizové financování policie a hasičů z rozpočtu kraje, když za Nečasovy vlády nebylo v listopadu a prosinci na benzín či naftu. Jsem hrdý na to, že Jihomoravský kraj zavedl systémové financování dobrovolných hasičů a našel každoročně prostředky i pro profesionální složky IZS. To vše mi nyní bude inspirací v práci náměstka ministra vnitra. Stát, kraje i obce se začínají vracet k normálnímu životu po roce s covidovou pandemií a tvrdými restrikcemi. K běžnému výkonu služby se vrátí i profesionální a dobrovolné složky IZS. Dobrovolní hasiči se snad dočkají hasičských slavností, soutěží v požárním sportu i běžné spolkové činnosti. A stát musí zanalyzovat cestou ministerstva vnitra, co v krizovém řízení zafungovalo, co méně a kde bude například nutná a vhodná změna krizové legislativy. Přirozenými partnery přitom budou Asociace krajů nebo Svaz měst a obcí. Příštích několik měsíců má jasné výzvy i úkoly,” uvedl Michal Hašek na svém facebookovém profilu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…