Hašek na Primě vyprávěl, co Kalousek v noci sebral krajům. Teď to chtějí vrátit

15.06.2014 12:14

Nedělní Partie na TV Prima Family přivedla „nad šachovnici“ dva hejtmany. Předsedu Asociace krajů Michala Haška a jeho místopředsedu a zároveň předsedu hnutí Starostové a nezávislí Martina Půtu. Dělná atmosféra hejtmanské asociace, kterou oba vyzdvihli, se přenesla i do pořadu, kde se oba diskutéři spíše doplňovali.

Hašek na Primě vyprávěl, co Kalousek v noci sebral krajům. Teď to chtějí vrátit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí

„Jsem rád, že teď mám čas se plně věnovat Asociaci krajů,“ pochvaloval si hned na začátku pořadu Hašek, hejtman z Jihomoravského kraje, který se nedávno vzdal svého mandátu poslance. Život v pražském politickém centru prý dlouholetému předsedovi poslaneckého klubu a poté místopředsedovi ČSSD nechybí.

Martin Půta byl zase nedávno zvolen předsedou hnutí Starostové a nezávislí. Ani on však nepomýšlí, že by krajskou úroveň opouštěl a kandidoval například na podzim do Senátu.

V tomto týdnu byl právě on nejsledovanějším z hejtmanů, neboť v jeho Libereckém kraji pobýval na návštěvě prezident Miloš Zeman. Podle Půty bylo užitečné poslechnout si některé prezidentovy názory.

„Například jeho názor, že by peníze na rekonstrukce silnic první třídy mohly spadnout na kraje, k rekonstrukci komunikací druhé a třetí třídy by bylo užitečné zvednout,“ uvedl s tím, že stát dnes nemá schválené projekty na rekonstrukce silnic první třídy, zatímco kraje mají projekty připravené.

Hašek kritizoval zejména nový systém řízení dotačních projektů z EU, který sice řeší problémy s tunelováním některých programů, ale v důsledcích zkomplikuje život všem. Podle jihomoravského hejtmana to totiž bude znamenat, že bude třeba s každým papírem jezdit do Prahy na ministerstvo. „To nás posílá o osm let zpátky,“ říká.

Věří, že se podaří najít kompromisní řešení a naděje vkládá především do vlády Bohuslava Sobotky, která se podle něj na rozdíl od svých předchůdkyň o problémy regionů skutečně zajímá. „Komunikace minulé současné vlády, to je sto a jedna, nebe a dudy,“ uvedl Hašek.  

Předseda Asociace krajů uznává nezbytnost změn poté, co byla odhalena řada skandálů v jednotlivých dotačních programech. „S vaničkou se tu ale vylilo i dítě,“ povzdechl si. Podle Haška byly z šestadvaceti dotačních programů zrušeny ty regionální, které fungovaly nejlépe.

Hejtman Půta pak doplnil, že drtivá většina projektů kofinancovaných z evropských peněz podle něj byla úspěšná, byť média ráda sledují spíše ty neúspěšné. Jen v jeho malém Libereckém kraji bylo podle něj vyčerpáno na dotacích dvacet miliard.

Dalším tématem bylo financování krajů ze státního rozpočtu, na které si velmi hlasitě postěžoval Michal Hašek. I dnes podle něj ministerstvo hází krajským samosprávám klacky pod nohy, což Hašek vysvětlil prozaicky: „Někteří úředníci jsou mentálně stále ponořeni do doby, kdy na Ministerstvu financí vládl pan Kalousek.“

Hašek připomněl, že v roce 2010 Nečasova vláda zrušila kofinancování evropských projektů pro kraje. „Stalo se tak bez jakéhokoliv varování na jednom nočním zasedání,“ připomněl hejtman. „Nejspíš podle hesla ne 'Evropě to osladíme', ale 'hejtmanům ČSSD to osladíme',“ připomněl fakt, že Nečasova vláda vedla časté spory s Asociací krajů ovládanou ČSSD.

V roce 2011 pak ministr financí Kalousek prosadil návrh, který snížil krajům podíl na daňovém výnosu a tyto peníze přidělil obcím, za které lobbovali jeho partneři z hnutí Starostové a nezávislí. Kraje proto dnes požadují, aby se jim podíl z daňových výnosů vrátil na původní hodnoty.

„A dnes úředníci, evidentně ti samí, prosadili návrh, že se budou kofinancovat obecní a městské projekty, a krajské zase nic,“ dodal Hašek. Podle něj se dostáváme do absurdní situace, kdy budou vedle sebe stát dva stejné pečovatelské domy, jeden obecní a druhý krajský, tak ten první dostane příspěvek od státu a ten druhý ne.

 „My nechceme nic navíc, my chceme to, co nám patří a Kalousek nám to sebral,“ uvedl k tomu Hašek. Podle Půty by nebylo vhodné ty peníze brát obcím, které už je zahrnuly do svých investičních plánů a počítají s nimi. Krajům by však stát rozhodně přidat měl, protože například kraji spravované silnice první třídy jsou dnes nejvíce podfinancovanou veřejnou investicí.

Na závěr ještě Hašek zmínil, že kraje díky minulým ústrkům dnes musí hospodařit mimořádně rozvážně. „To, po čem volá Andrej Babiš, ty centralizované nákupy, to dělají kraje už řadu let, jen nemáme takové 'píár',“ uvedl Hašek v narážce na iniciativu ministra financí.

Podle Haška by kraje s omezenými prostředky nemohly fungovat jinak, než že by centrálně nakupovaly například elektřinu či vybavení do krajských škol. „My nekecáme, makáme a nestydíme se za to, že jsme politici,“ rýpl si hejtman do volebního sloganu Babišova hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…