Hasil průšvih? Lipavský na fotce, která Zemana potěší. I s Pekarovou

03.12.2021 10:40

Zdálo se, že právě izraelská otázka bude jedním z důvodů, proč prezident Miloš Zeman, nebude chtít jmenovat kandidáta Pirátů Jana Lipavského ministrem zahraničních věcí. Dráždí jej především jeho odmítavý postoj stěhování české ambasády v Izraeli. Pětikoalice ale stále doufá, že po společném setkání hlava státu názor změní. To se nyní nezdá tak nereálné poté, co se Lipavský nechal zvěčnit při návštěvě na izraelské ambasádě.

Hasil průšvih? Lipavský na fotce, která Zemana potěší. I s Pekarovou
Foto: Repro: Twitter
Popisek: Jan Lipavský a Markéta Pekarová Adamová při návštěvě izraelské ambasádě

Prezident Miloš Zeman jmenoval v neděli na zámku v Lánech předsedu ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu novým premiérem; ten by se chtěl ujmout moci s celým kabinetem nejpozději v polovině prosince. Hlava státu nyní přijímá na debaty nominanty na ministry v abecedním pořadí.

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

Zrod nové vlády se však může zaseknout na jedné osobě. Obecně se očekává, že situaci by značně mohl zkomplikovat pirátský kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský, vládní post by ho mohl stát jeho postoj k otázce stěhování české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Zřízení velvyslanectví v Jeruzalémě jako takového by bylo v rozporu s mezinárodním právem i společným postojem EU,“ vyjádřil se dříve Lipavský.

Právě tento mezinárodněpolitický krok však dlouhodobě Miloš Zeman prosazuje, dokonce jej považuje za jednu z vlajkových lodí diplomacie Hradu. Na Izrael se zkrátka prezidentovi nesahá. Není to proto tak dlouho, co jsme mohli slyšet jeho slova o tom, že předpokládá, že bude vetovat návrh na jednoho ministra nově vznikající vlády Petra Fialy. Spolu s tím samozřejmě vyvstala celá řada diskusí o tom, jak to s prezidentským právem veta ve skutečnosti je.

V politických debatách tak museli zástupci pětikolaice zodpovídat otázky, co plánují poté, pokud Zeman návrh na jednoho z ministrů odmítne. Reakce byly povětšinou zdrženlivé v tom smyslu, že rozhodne až prezidentův rozhovor s pro něj problematickou osobou.

A skutečně dnes se Lipavského vládní angažmá netváří tak úplně bez šance. Plusové body u prezidenta jistě nasbírá svou čtvrteční návštěvou izraelské ambasády při příležitosti oslavy chanuky, které se účastnila také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lipavský se zde setkal s izraelskou diplomatkou Annou Azari, která od srpna působí jako velvyslankyně Státu Izrael v České republice. I když přesně nevíme, co bylo předmětem jejich rozhovorů a zda se společně dotkli i česko-izraelských vztahu ve smyslu přesunu ambasády, diplomatka si na twitteru setkání s politiky posléze velmi pochvalovala a zmínila i budoucí spolupráci.

„Byla to pro mě velká čest a potěšení vás přivítat u sebe doma. Věřím, že společně nejen dále rozvineme existující skvělé vztahy, ale vytvoříme mnoho příležitostí také ke spolupráci v dalších směrech. Těším se na ni,“ vzkázala Lipavskému a Pekarové Adamové později přes sociální síť.

Českou republiku pojí s Izraelem dlouhodobé, nadstandardní vztahy vážené hodnotou přátelství. Jejich původ můžeme hledat v historických vazbách za první republiky, v podobném hodnotovém nastavení a ve společných zájmech. Slovy bývalého izraelského premiéra Benjamina Netanjahua: „Izrael nemá na východní polokouli většího přítele, než je Česká republika,“ která s Izraelem udržuje dobré vztahy dlouhodobě.

Jak bylo řečeno, tyto vztahy obzvlášť prosazuje Miloš Zeman, například zmíněnou snahou o přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. O nadstandardních vztazích často hovořil také končící premiér Andrej Babiš (ANO).

Repro: Twitter Pekarová Adamová

V podobném duchu se vyjádřila také šéfka TOP 09: „Na izraelské ambasádě jsme se při příležitosti oslavy chanuky potkali s Honzou Lipavským. Izrael je inspirativní zemí a ostrůvkem demokracie na Blízkém východě. Těšíme se na spolupráci, která má hluboké kořeny již z doby Tomáše Garrigue Masaryka,“ napsala Pekarová Adamová na twitteru.

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí
Zeman by byl jistě rád, kdyby jeho izraelský plán dostal od nového šéfa diplomacie zelenou, nutno ale připomenout, že kandidáta Pirátů odmítá i kvůli dalším názorům na zahraniční politiku. Lipavský se v minulosti například dožadoval odebrání diplomatického pasu Martinu Nejedlému, který je prezidentův poradce, a ostře také kritizoval ruské angažmá v dostavbě Dukovan.

Lipavský navíc odmítá, že by právě on měl být tím „problémovým“ kandidátem, jeho nominace na ministra zahraničí podle něj trvá. To potvrdil nedávno i šéf Pirátů Ivan Bartoš: Podle svých slov nehodlá na kandidatuře pirátského exposlance Jana Lipavského na ministra zahraničí nic měnit. Z nominace do vlády Petra Fialy nemíní ustoupit ani sám Lipavský, který má i podporu premiéra Fialy.

Pokud by se mezi Lipavským a Zemanem nenašla shoda na klíčové otázky, spor by podle něj mohl v krajním případě skončit kompetenční žalobou, jelikož ústava jasně říká, že prezident má navržené kandidáty jmenovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…