Havel bude mít svou sochu. Sbírka na ni začne 17. listopadu

14.11.2012 17:54

Veřejnou sbírku, ze které bude financována socha Václava Havla v životní velikosti, dnes vyhlásil Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla. Sbírka bude zahájena 17. listopadu. Její iniciátoři by bronzovou plastiku dramatika a bývalého prezidenta v životní velikosti, rádi umístil na veřejném prostranství. Jak dnes zástupci spolku řekli novinářům, místo ještě nemají. Autorkou sochy je Barbora Daušová, její model už loni vystavila v pražské kavárně Slavia.

Havel bude mít svou sochu. Sbírka na ni začne 17. listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sochařka, která je tvůrcem sochy Václava Havla

Spolek prý zvažuje pražský Petřín, vrch Havlín v Praze Zbraslavi, Františkánskou zahradu v Praze nebo mýtinu u Hrádečku, kam Havel jezdil na chalupu. "Rádi bychom sochu umístili ve veřejném prostoru, bez podstavce, aby k ní lidé mohli přijít. Bavili jsme se i o Petříně, hlavně proto, že je tam hodně místa," řekla dnes sochařka.

Zástupci spolku zdůrazňují, že socha vznikla bez politické objednávky. "Chtěli jsme sochu civilní, ne sochu politika, ale občana," řekl zakladatel spolku Petr Dauš. Spolek vznikl před čtyřmi měsíci, socha ale byla vytvořena už loni jako ročníková práce Daušové v ateliéru Jiřího Beránka na Západočeské univerzitě v Plzni.

Podle plánů spolku by měla být odlita do bronzu, na což je třeba shromáždit přibližně 150.000 korun. "Socha dostane patinu v barvě přírodního papíru, aby se podtrhla její civilnost," řekla autorka. Postava má přes rameno sako, na němž budou reliéfně znázorněny úryvky ze hry Odcházení. Spolek podle Dauše zatím nejednal s žádnými politiky ani úředníky. "Potřebujeme tři věci: změnu územního plánu, povolení památkářů a stavební povolení, to s nimi projednat budeme muset," podotkl Dauš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…