Havel by dneska stál za prd, jeho lidem se hodilo, že umřel. Po videu Báry Štěpánové se začaly dít věci

17.07.2017 19:41

Herečka Bára Štěpánová před kamerou odkryla, jakou zlobu drží v sobě vůči Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi. Video s jejím proslovem směrem k nim přinesla facebooková skupina „Řekněte ANO ne“, kde odpovídala na otázky slovenského novináře. Jenže slova, v nichž Štěpánová popsala osobu Zemana slovy „hnus“ a „monstrum“, zaujala její kolegy z umělecké branže. „To, co Bára tvrdí, já v Milošově tváři nevidím! Naopak tam vidím dobrotu, vlídnost, pravdomluvnost a dobré srdce,“ vzkazuje kolegyni Báře hudebník František Ringo Čech. Psychiatr Jan Cimický ovšem reagoval popisem diagnózy, v níž herečka totálně vyřadila moment korekce mozkovou kůrou...

Havel by dneska stál za prd, jeho lidem se hodilo, že umřel. Po videu Báry Štěpánové se začaly dít věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš přichází

V nejnovějším videu, které se šíří sociálními sítěmi, se jala Bára Štěpánová vyjádřit k tomu, jak smýšlí o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a o prezidentovi Miloši Zemanovi.

„Uvědomila jsem si, že hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem je něco, co je pro mě v tuto chvíli horší, než jsou současní komunisté u nás,“ řekla zde jasně Štěpánová s tím, že Babiš díky penězům zkumuloval moc. „To tady bylo naposledy za socialismu,“ uvedla rázně na konto exministra financí, jehož navíc označila „podvodníkem“ a „zločincem“.

Ke všemu pak veřejně přečetla esemesku, kterou dostala od Babiše loni v říjnu po svém vystoupení v pořadu Show Jana Krause. Babiš ji kromě jiného v této SMS zprávě zval na oběd či na večeři, neboť ji prý má rád, ale její slova ze show se jej dotkla. Štěpánová ovšem teď přiznala, že jeho pozvání odmítla. „Politik tady není od toho, abych s ním večeřela. On se mi nemusí představovat u kafe, ale tím, jak dělá svou práci,“ vysvětlovala k tomu Štěpánová dnes a přidala, že normální člověk se k takovému majetku, jako má Babiš, jen těžko mohl dopracovat, a to i když by pracoval 20 hodin denně.

 

To ale není nic proti tomu, jak herečka smýšlí o prezidentu Zemanovi. „On je opravdu nechutný a ohavný, což bych mu odpustila, kdyby to byla osobnost a měla lidské kvality,“ řekla do kamery a zopakovala, že je Zeman ostudou této země. Když prý byla hodně mladá, tak jí její tatínek řekl, že to, jak se chová a jak žije, se později objeví na její fyziognomii. A toto ponaučení si teď stáhla na Zemana.

„V obličeji se mu zračí hnus, pomstychtivost, zloba a nenávist. Přijde mi jako monstrum. On vlastně kandiduje proto, že ví, že ho tolik lidí už nechce, a jen ho drží nenávist,“ poznamenala mimo jiné herečka tvrdě na Zemanovo konto.

Svým vyjádřením si ale vykoledovala nejapné poznámky čtenářů ParlamentníchListů.cz: „Že jí totéž, co vyčítá Babišovi, nevadilo u Schwarzenberga? Ostatně co dodávat k člověku, který se spolčuje s pohadrákovou stranou, která má lví podíl na celkovém společenském i ekonomickém marasmu. Patrně hledá obživu, protože v herectví ji toho už moc nečeká.“ „Bára Štěpánová je průměrná herečka, tak by se místo politiky měla raději věnovat vylepšení svého umění. Vše, co vypustí z úst mimo prkna, co znamenají svět, nestojí za komentář!“

ParlamentníListy.cz se proto otázaly známých osobností, co si o slovech Štěpánové myslí oni a co by jí po jejích odsudcích směrem k Zemanovi vzkázaly. Svůj pohled nabídl dokonce i psychiatr Jan Cimický.

Je špatně, když jde jen o emoce

„Je známo, že k podobnému slovnímu řádění vůči konkrétním nositelům určitého jména dochází nejenom u nás, ale i ve Francii či v USA. Z psychiatrického hlediska je nenávist opakem vstřícnosti nebo pochopení. Je však vždycky špatně, když jde jenom o emoci, neboť ty jsou soustředěné v mozkovém kmeni, tedy ve ‚starém mozku‘, jenž jsme zdědili po nižších živočiších. Jestliže lidé začnou najednou reagovat jenom emotivně či nenávistně, nebo naopak začnou někoho nekriticky zbožňovat, pak jde o vyřazený moment korekce mozkovou kůrou, tedy o vyřazení přemýšlení, úvahy, srovnávání či myšlenky... No a když jsou emoce akcentované, pak lze těžko něco objektivně hodnotit...,“ poznamenal Cimický směrem ke Štěpánové.

Podle něj nemá zdaleka herečka pravdu v tom, že se charakter člověka a jeho vlohy zračí ve výrazu tváře, ve fyziognomii.

„To platí jenom někdy. Člověk vidí v obličeji toho druhého člověka jen to, co chce vidět. To, že nám mění tvář určité mechanické projevy emocí, je ale přece dostatečně známé! Když má někdo vztek, zatne pěst nebo skřípe zuby. Když má někdo někoho rád, tak se mu rozšíří zorničky. Takové projevy se přitom nedají vykalkulovat, ovšem jenom odborník může přistoupit na bezchybné čtení z výrazu tváře. Pokud totiž někdo v určitém okamžiku hovoří o něčem, co vyvolává vztek, pak má k tomu sice i příslušný výraz, ale to se může objevit ve výrazu a v očích každého člověka! Takže pouze z výrazu tváře určit i kritickou analýzu chování nějakého jednotlivce není dostatečně validní. Víte, Angličané třeba tvrdili, že lidé nemají dávat najevo své emoce. Pak to došlo tak daleko, že se říkalo, že chlapci nemají plakat, přitom je to nesmysl, protože člověk má plakat a nemá to být odlišené pohlavním rozdílem. I Američané tvrdili, že máme mít při společenském styku pokerovou tvář, tedy nedávat najevo vůbec žádné emoce. Ale když půjdete na jih, do Řecka nebo Itálie, tak tam emoce na vás tryskají ze všech stran. Už z toho vidíte, že tyhle věci nejsou zcela srovnatelné,“ dodal Cimický.

„Já mám Báru rád jako herečku i jako ženskou, ale to, co ona tvrdí, tak já v Milošově tváři nevidím. Naopak tam vidím dobrotu, vlídnost, pravdomluvnost a dobré srdce,“ vzkazuje herečce hudebník, publicista a dramatik František Ringo Čech.

„Já bych k herečce nebyl až tak kritický. Mám radost z toho, že máme demokracii a že každý může říkat, co chce, a že nás za to nikdo nezavírá. Je každého vizitkou, jakým způsobem dává svůj názor najevo, zda v něm přitvrdí, podobně jako Bára,“ sdělil moderátor Michal Jagelka. Podle něj si mají čtenáři nad slovníkem Štěpánové udělat názor sami.

„Mne sice exaltovaný projev neuráží, ale sám bych takový jazyk nezvolil. S mnoha věcmi, které pan prezident momentálně dělá, sice nesouhlasím ani já, ale musím na druhou stranu uznat, že je Zeman v mnoha věcech člověkem na svém místě,“ dodal Jagelka s důrazem, že základem je svoboda projevu a to, že nikdo už dnes za názor do vězení nejde.

Má pravdu, ale teď přestřelila!

Byť je herečka Daniela Kolářová stejným obdivovatelem Václava Havla jako její kolegyně Štěpánová, tak s ní prý někdy nesouhlasí.

„Předně bych zvolila jiný, slušnější slovník, přestože má Bára Štěpánová v souvislosti se Zemanem v mnohém pravdu, neboť i já jsem z prezidentování tohoto pána trošičku vyděšená. Ale Bára tady přestřelila. Já jsem přitom na začátku devadesátých let zaznamenala Miloše Zemana osobně, ale tehdy na mne působil úplně jinak než dnes. Ale možná je to věkem, že se teď chová jinak,“ poznamenala Kolářová.

Báře Štěpánové prý vzkazuje, že někdy je lepší se pozdržet silných vyjádření. Štěpánová si totiž ve zmiňovaném videu nepřímo stěžuje na to, že sotvaže někde něco řekne, tak se pak spustí vodopád reakcí, což se jí stalo hlavně poté, když s ostatními umělci vystoupila v říjnové Show Jana Krause.

„Ona to zřejmě nedomýšlí a asi má pocit, že něco říká jen tak nezávazně. Podle mne šlo z její strany v Show Jana Krause o nedomyšlenou, spontánní reakci. Co na to říct? Každý jsme strůjcem svého štěstí a ona je snad zodpovědná osoba a ví, co dělá,“ dodala Kolářová na vrub pláče Štěpánové.

„Je zajímavé, že z některých lidí v určitých situacích padají i základní pravidla slušnosti. Přijde mi to docela trapný,“ poznamenal hudebník Aleš Brichta na konto herečky poté, co mu ParlamentníListy.cz odcitovaly, co řekla na kameru. Na druhou stranu si ale přece jen na ní něčeho cení. „Nejhorší totiž je, když se někdo schovává za záda jiných lidí, když něco ‚odvázaně‘ říká, protože by si to otevřeně nedovolil říct. Tady je ale třeba ocenit odvahu,“ přiznal a zkritizoval nakonec podobně jako Kolářová hereččin nářek:

„Ona je snad svéprávná a plnoletá! Má si uvědomit, že je každý strůjcem svého osudu. Když si něco veřejně vymýšlí, tak jí přece do toho nemůžeme nijak kecat a musí si za to nést důsledky!“

Písničkář Pepa Nos prý ke Štěpánové neví, co říct. „Ona patří do kategorie lidí, jako je Pavel Novotný, kteří už mají svou diagnózu vyvinutou, tady v pokročilém stadiu. Pro normálního člověka je nemožné na jejich slova nějak reagovat. Oba jsou nemocní lidé a vyjadřovat se k nemocným lidem nemá žádný význam. Patří do izolace,“ řekl.

„Lidi, kteří mají v sobě nenávist tohoto druhu, ji potom projektují i na své okolí. Je pak jedno, zda je terčem Zeman nebo Babiš či Pepa Nos. S těmito lidmi je problém v tom, že ztratili svou identitu. Proto nemá cenu na jejich slova reagovat, a když ano, tak jen z pozice psychiatrické,“ doplnil.

... je třeba říkat, jací ti dva jsou!

„Jediným, čím se my dvě lišíme, jsou prostředky, kterými se vyjadřujeme. Já vždycky volím prostředky jemnější, protože si myslím, že hrubosti je na světě dost. Jinak s obsahem souhlasím, tedy s kritikou Miloše Zemana i Andreje Babiše. Je třeba veřejně říkat, jací jsou,“ pronesla ke slovům Štěpánové herečka a politička Táňa Fischerová.

Herec a producent Michal Gulyáš se soustředil na ústřední osobu Báry Štěpánové, kterou byl Václav Havel.

„Ať si každý říká, co chce, ale měl by si umět později své postoje obhájit. Štěpánová bohužel zůstane navždy zakletá v Havlově kryptě. Jenže oni jsou všichni havlisté nějak podivně zakletí na konci osmdesátých a začátku devadesátých let, a přitom přenášejí Havlův údajný morální apel i na tuto dobu. A přitom říkají: ‚Kdyby dnes Havel byl, tak by jednal tak a tak...‘ Houby! Popravdě by v této době Havel stál za prd, protože dnešní doba je velmi agresivní. Kdyby dnes žil, tak by jej možná ti jeho vyznavači dokonce zatratili. Hodně se jim hodilo, že umřel,“ poznamenal tvrdě Gulyáš.

Se Štěpánovou ale v jednom souhlasí. „Mě u Babiše vadí, že je to magor a že je posedlej. Takže kritika na něj od Báry sedí,“ dodal.

Vyjádřila se i spisovatelka a novinářka Marie Formáčková: „Nejsem si jistá, jestli vůbec má smysl slova paní Štěpánové komentovat. Pokud jde o její hodnocení fyziognomie pana prezidenta, pak se domnívám, že podobné diskuse patří do předškolních zařízení a dospělý člověk by se na téhle úrovni bavit neměl.  V případě pana Babiše mě velmi překvapilo, že se snažil získat její sympatie a zval ji na oběd. To hodlá poobědvat se všemi, kdo proti němu něco má?  Ale možná to ve skutečnosti bylo všechno jinak. To ovšem vědí jen oni dva."

 

 

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…