Havel je ikonou, na niž lze navěsit nějaké hodnoty, ať už jde o pravdu, či lásku, říká dokumentarista

27.02.2019 10:27

Hostem Emmy Smetana na serveru DVTV.cz byl dokumentarista Petr Jančárek, který zdokumentoval poslední měsíce života prezidenta Václava Havla. Teď shání peníze v crowd fundingové kampani, aby mohl film „Tady Havel, slyšíte mě?“ dokončit.

Havel je ikonou, na niž lze navěsit nějaké hodnoty, ať už jde o pravdu, či lásku, říká dokumentarista
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

„S prezidentem jsem byl relativně často. A to, že odcházel a že se zhoršoval jeho stav, jsem viděl až ve střižně, kde jsem studoval záběry. Nevěděl jsem, že odchází. Tušil jsem to. Věděl jsem, v jakém je stavu. Duševně byl čilý, choroby a životní zátěž se ale na něm podepisovaly,“ popsal Jančárek. 

Vzpomínal na to, jak bylo Havlovi zatěžko, když musel ukázat, že mu není dobře. „Byl by rád ten velký silný muž, který dokázal spoustu věcí,“ poznamenal. „Energie ale opravdu ubývalo, například při oslavě 75. narozenin v DOXu bylo vidět, že to bylo obtížné,“ sdělil. 

Video najdete ZDE.

Jančárek vzpomněl i na manželku Václava Havla Dagmar. „Viděli jsme se před Vánoci a hovořili jsme o tom, jak jsem jí někdy s kamerou vadil. Bylo to pro ni těžké. Ne vždy je příjemné, když jste doma a obejdujete tam s kamerou. Strašně jsme se ale skamarádili v roce 2010, když měl Václav Havel zdravotní potíže v New Yorku a my jsme nastavili hranice. Bylo mu potřeba pomoct, tak se netočilo, jak mu je špatně, ale pomohlo se mu,“ uvedl. 

„Jsem moc opatrný na to, abych ale řekl, že jsme se s Havlem znali důvěrně. Měli jsme velmi korektní přátelské vztahy,“ dodal Jančárek, který chtěl popsat ve filmu Havla jako člověka významného pro naši společnost. „Daleko víc mě zajímá, co dokázal, než s kým chodil,“ podotkl. Při natáčení byl podle jeho slov Václav Havel opravdový. 

„Řada komunistů a fašoidních lidí mu nemůže přijít na jméno, protože byl svobodomyslný,“ míní Jančárek, že tím vlastně Havel provokoval.

Poslední měsíce života Václav Havel hodně psal a řešil své zdraví. „Těžce nesl, že nemá energii a že nemůže dělat to, co by chtěl dělat,“ poznamenal filmař. Naposledy s ním točil týden před smrtí, kdy do Čech přiletěl dalajláma. „Chtěl se setkat s panem prezidentem, neboť cítil jeho konec,“ podotkl. 

Co by podle Jančárka měli mladí lidé o Havlovi vědět? „Je důležité být statečný v životě a říkat to, co si člověk myslí. Vím, že je to těžké, někdy to ani nejde, ale čím víc, tím líp,“ sdělil Jančárek. Závěrem podotkl, že řada lidí není spokojená s tím, jak to v současné společnosti probíhá. „Pro mladé Čechy je Václav Havel rozumnou ikonou, na níž lze navěsit nějaké hodnoty, ať už jde o pravdu či lásku,“ uzavřel Jančárek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…