Havel převzal záštitu nad Stezkou železné opony

16.08.2011 22:11

V letošním roce odstartoval projekt, díky kterému by se koridor podél bývalé železné opony měl stát vyhledávanou dálkovou turistickou trasou a zároveň připomínkou čtyřiceti let totalitního režimu. Záštitu nad projektem, který je podpořen Evropskou unií, převzal exprezident Václav Havel.

Havel převzal záštitu nad Stezkou železné opony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel a Zdeněk Tůma

"Jen ten, kdo pozná minulost, je schopen orientovat se v budoucnosti," uvedl v té souvislosti poslanec Evropského parlamentu a duchovní otec stezky Michael Cramer. Stezka železné opony prochází dvaceti státy a celkem by od Baarentsova až po Černé moře měla měřit téměř 7 tisíc kilometrů. Její český úsek měří přibližně 600 kilometrů a koordinaci projektu má na starosti Nadace Partnerství, která má s podobnými projekty zkušenosti, neboť je například koordinátorem i dalších dálkových tras - české části Labské stezky, Greenways Praha - Vídeň nebo Moravských vinařských stezek. O aktivitě informoval oficiální web Václava Havla.

"Cílem projektu je ve spolupráci se sousedními státy navrhnout přeshraniční vedení trasy tak, aby stezka vedla po obou stranách bývalé rozdělené Evropy, aby byla dostatečně bezpečná a komfortní i z pohledu poskytovaných služeb a napojení na veřejnou dopravu, stejně jako i dostatečně propagována na jediných internetových stránkách Eurovelo.com," řekl Daniel Mourek, koordinátor mezinárodních projektů z Nadace Partnerství s tím, že rozvoj střední části Stezky železné opony probíhá ještě ve spolupráci s rakouskými, německými, slovenskými a maďarskými kolegy podle jednotné metodiky tvorby dálkových tras EuroVelo odsouhlasené Evropskou cyklistickou federací.

"Zároveň chceme, aby stezka fungovala jako živé muzeum a memento připomínající čtyřicet let komunistické diktatury. I proto jsme rádi, že záštitu nad projektem převzal exprezident Václav Havel," doplnil Mourek.

K Václavu Havlovi:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…