Havířov povede komunistický primátor Pawlas

07.11.2014 12:33

Primátorem Havířova na Karvinsku se dnes stal devětatřicetiletý Daniel Pawlas (KSČM). Na ustavujícím zasedání zastupitelstva pro něj ve veřejné volbě hlasovalo 25 ze 43 zastupitelů. Pawlas neměl protikandidáta. Ve funkci nahradil dosavadního primátora a lídra ČSSD Zdeňka Osmanczyka.

Havířov povede komunistický primátor Pawlas
Foto: Daniela Černá
Popisek: Magistrát města Havířova

Právě vítězní sociální demokraté končí v Havířově v opozici poté, co se na koalici domluvili komunisté s hnutím ANO a Hnutím pro Havířov. V třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 26 hlasů.

V Havířově vznikla nová koalice nejrychleji ze všech statutárních měst, jasno tam bylo už tři dny po volbách. Podle dohody mají v jedenáctičlenné městské radě komunisté pět křesel, pět míst obsadilo rovněž ANO a jedno Hnutí pro Havířov. Náměstkem pro ekonomiku a správu majetku se stal Eduard Heczko (KSČM), náměstkem pro hospodářský rozvoj Ivan Bureš (ANO) a náměstkem pro sociální rozvoj Daniel Vachtarčík (Hnutí pro Havířov). V radě dále za KSČM usednou Alice Hegyi, Štefan Langer, Tomáš Ptáček a za ANO Josef Bělica, Alena Olšoková, Róbert Masarovič a Peter Hrabčák.

Bývalý primátor Osmanczyk uvedl, že chce být s kolegy konstruktivní opozicí

Rada se v novém složení poprvé sejde ještě dnes. Už budeme řešit nějaké základní body. Samozřejmě nastoupíme do rozjetého vlaku, práce se nezastavila. Máme tady problémy, ať už je to havířovské nádraží, máme i různé kulturní akce, příští rok nás čeká 60. výročí města, hned v pondělí přijede prezident republiky, takže je to hektické a nelze nějak otálet," uvedl Pawlas, který za hlavní priority pro další období považuje zlepšení bezpečnosti, naplnění průmyslové zóny Dukla či zastavení klesajícího počtu obyvatel.

Bývalý primátor Osmanczyk uvedl, že chce být s kolegy konstruktivní opozicí. Budeme hlídat další aktivity nového vedení tak, aby byly ve prospěch občanů Havířova," řekl Osmanczyk, který je stále přesvědčen o tom, že o podobě nové koalice bylo rozhodnuto dávno před volbami.

Nový primátor vystudoval Vysokou školu podnikání v Ostravě. V minulém volebním období pracoval jako náměstek primátora pro sociální rozvoj. KSČM pod jeho vedením po volbách získala 13 mandátů. ANO dostalo deset křesel a Hnutí pro Havířov tři. Vítěz voleb, ČSSD, v zastupitelstvu obsadil 15 míst a dva mandáty získali také lidovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…