Havlíček: Testovat budete. Jinak 500 tisíc pokuty. I zavření firmy

03.03.2021 10:52

Vicepremiér, ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček čas od času přislíbí, že se protikoronavirové restrikce možná rozvolní. Hovořil např. o možném otevření vleků, ke kterému nedošlo, o otevření obchodů, které se nekonalo, a teď slibuje, že se po přísném lockdownu snad začne za 3 týdny rozvolňovat. Současně však přitvrdil a pohrozil každému zaměstnanci, který odmítne podstoupit test na covid, pokutou 50 tisíc.

Havlíček: Testovat budete. Jinak 500 tisíc pokuty. I zavření firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

Ministr Havlíček spolu s ministryni financí za hnutí ANO Alenou Schillerovou sliboval, že vláda v covidových časech pomůže podnikatelům. Řada z nich si dodnes stěžuje, že finanční pomoc přišla pozdě, že byla nedostatečná, nebo dokonce nepřišla vůbec.

Teď Havlíček v rozhovoru pro MF Dnes říká, že testování ve firmách bude během na dlouhou trať, zatím nebylo řečeno, jestli firmy budou testovat měsíc, nebo třeba 3 měsíce. Konec testování by mohl podle Havlíčka nastat i po úspěšném proočkování české společnosti.

Jasně také popsal, co může přijít, když zaměstnanec testování odmítne. „U zaměstnanců můžou být postih až padesát tisíc,“ řekl. Povinnost se testovat se týká středních a velkých firem, Havlíček však upozorňuje, že časem dojde i na malé firmy okolo 50 zaměstnanců.

Poté znovu pohrozil pokutami.

„Sankce chceme během středy dofinalizovat, ale principiálně budou moci podnikatelé dostat sankci až pět set tisíc korun. A to dokonce opakovaně. U zaměstnanců, kteří mají povinnost testy podstoupit, to bude těch zmíněných padesát tisíc. Neznamená to ale, že se hned budou aplikovat ty největší sankce, ale bude tam i tato možnost a dopředu chci říct, že ve vymáhání budeme důslední a tvrdí,“ zahřměl z novin.

Tato pokuta může padnout opakovaně. Poprvé po 12. březnu, do kdy by měli být otestovaní všichni zaměstnanci velkých firem.

Pokud se některý majitel bude testování záměrně vyhýbat, pak v krajním případě může být jeho firma zavřena.

Pokuty bude udělovat policie nebo hygiena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…