Havlíček: Zelené dohody EU pro nás budou fatální

22.02.2021 14:22

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po jednání tripartity oznámila, že se bude na vládě jednat o možnosti distribuce roušek a respirátorů lidem bez finančních prostředků. Dále oznámila, že se připravuje další kolo mimořádných dotací pro zaměstnance v sociálních službách a také prodloužení programu Antivirus. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) dodal, že se připravuje plán testování ve firmách.

Havlíček: Zelené dohody EU pro nás budou fatální
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Karel Havlíček v pořadu Partie

„Dnes je toho skutečně hodně, co se projednávalo,“ uvedla Maláčová na tiskové konferenci po jednání tripartity. „Již ve středu má Senát jednat o návrhu takzvané izolačky, což je pro nás jedna z nejdůležitějších cest, jak tu pandemii zvládnout,“ řekla Maláčová s tím, že jde o bonus pro zaměstnance a dohodáře při nemocenské.

Anketa

Je dobře, že Roman Prymula odešel ze všech veřejných funkcí a nechce se vracet?

hlasovalo: 11677 lidí

„Jde o to, aby se nikdo z finančních důvodů nemusel obávat jít do izolace nebo karantény, protože v tuto chvíli lidé nahlašují jen velmi málo kontaktů, mnohem méně, než odpovídá skutečnosti. Izolačka musí být ve středu schválená, aby byla účinná od prvního března,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí.

Řešil se prý také kurzarbeit, který Sněmovna minulý týden navrátila do druhého čtení. „My se na ministerstvu pokusíme již konečně po měsících diskusí s předsedy všech stran a tripartitou dobrat k nějakému kompromisnímu řešení tak, aby kurzarbeit mohl být schválen,“ řekla Maláčová s mírným optimismem.

„Dnes také ponesu na vládu návrh na prodloužení programu Antivirus, což je podle mě nejúspěšnější vládní program. Bude tam jediná změna, že nárok na podporu budou mít jen zaměstnanci pro taková místa, kde pracují více než tři měsíce před žádáním o podporu. To je důležité proto, aby nedocházelo ke zneužívání programu,“ pokračovala Maláčová.

Po diskusi se zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců pak její resort chystá další kolo mimořádných dotací pro všechny zaměstnance v sociálních službách. „Máme na to 6,3 miliardy a tyto peníze chceme co nejrychleji dodat k lidem. Také budeme na vládě jednat o možnosti distribuce respirátorů a roušek potřebným přes potravinové banky. Cílem je, aby byli chráněni i lidé, kteří nemají dostatečně finanční prostředky,“ dodala Maláčová.

Poté s novinkami přispěchal ministr obchodu a průmyslu Karel Havlíček. „Diskutovali jsme o tom, že dnes na vládě představíme plán testování ve firmách, ať už z úhlu pohledu dobrovolnosti, tak z pohledu schváleného seznamu dodavatelů a výrobců, které uzná Ministerstvo zdravotnictví, tak ve vazbě příspěvku státu na testování. Náš návrh je takový, aby to šlo prostřednictvím snížení odvodů na zdravotní pojištění, což je podle nás nejlepší cesta,“ spustil Havlíček.

Jedním z témat mimo pandemii byl dopad evropské Zelené dohody pro Českou republiku. „S ohledem na strukturu českého hospodářství a průmyslu budou ty dopady zcela fatální a postupně je vyčíslujeme. Bude tam dopad na stavitelství, uhelný průmysl nebo papírnictví a zejména jsme hovořili o nutnosti dodržení našeho uhelného plánu do roku 2038,“ řekl Havlíček.

Hlavním tématem ale podle něj byl Národní plán obnovy. „V něm musíme vycházet vstříc mnoha požadavkům. Musíme podle Evropské komise vyčerpat 37 procent podílu na boj s klimatem, 20 procent na digitalizaci a máme mnoho požadavků také od jednotlivých resortů. Celkem je tam žádáno o 100 miliard korun více, než v tom obnose je k dispozici,“ pronesl Havlíček směrem k Maláčové, která si chvíli před tím stěžovala, že je v celkové částce málo peněz na sociální oblast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…