Havlíček promluvil: My netvrdíme, že Pavel zatáhne ČR do války. Ale je to voják...

22.01.2023 10:16 | Kauza

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) před druhým kolem voleb vsadil na téma diplomacie, ne válku; na nových billboardech varuje před protikandidátem Petrem Pavlem. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček v Respektu vysvětluje, jak by pan Babiš jako prezident situaci řešil: „Generál Pavel je z vojenského prostředí, to znamená, že tam může být větší tendence k tomu silovému řešení než k tomu diplomatickému,“ míní Havlíček.

Havlíček promluvil: My netvrdíme, že Pavel zatáhne ČR do války. Ale je to voják...
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

„Sledoval jsem všechny debaty. Pan Pavel tvrdí, že mír je iluze. A na tom do značné míry stojí i reakce pana Babiše, který tvrdí, že chce řešit nebo chtěl by řešit situaci na Ukrajině pokud možno mírovou cestou. Ideálně třeba přes nějaký summit, který by se udělal. Ale je to tak trochu reakce také na premiéra Fialu. Tenkrát to vzbudilo velmi emotivní diskusi. A Andrej Babiš jako kandidát nyní tvrdí, že by byl rád, kdyby se vše řešilo diplomatickou cestou.

A jestliže dnes někdo řekne, že trvalý mír je iluze, tak si to řada lidí logicky vysvětlí tak, že je iluzorní se domnívat, že ten konflikt skončí v dohledné době a že skončí mírovou cestou – a to byla ta reakce. To je všechno,“ uvádí v rozhovoru Karel Havlíček.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28723 lidí
Spolu s tím vysvětluje: „Ne, mír napořád pan Babiš neslibuje. Pan Babiš ukazuje, jak by se choval, kdyby byl prezident. To znamená, že by chtěl upřednostnit cestu diplomatickou, že by usiloval o to, aby mír nastal pokud možno v co nejbližší době. Slibuje to, že kdyby byl prezident, tak o něj bude usilovat,“ přibližuje význam hesel z Babišových billboardů.

Na poznámku, že Petr Pavel ve zmíněné debatě tvrdil, že bude usilovat o to, aby nebyla válka, přesto má Babiš na billboardu zmiňované heslo a staví jej do kontrastu vůči kandidátovi, který nic takového neřekl, Havlíček reagoval následovně: „Drtivá většina lidí si jeho slova přeložila tak, že generál Pavel nevěří v mír. My především tvrdíme to, že kdyby byl Andrej Babiš prezidentem, tak by hledal diplomatickou cestu; nic víc, nic míň. Babiš věří v mír.“

„My netvrdíme, že Petr Pavel zavleče Česko do války. My jenom říkáme, že bychom na to šli možná jiným způsobem než voják, generál. V lidech je zakódováno, že vojáci chtějí válčit a že mají určité sklony k tomu řešit konflikty jinak než mírovou cestou. Generál Pavel je z vojenského prostředí, to znamená, že tam může být větší tendence k tomu silovému řešení než k tomu diplomatickému,“ dodává Havlíček s tím, že jde o normální vymezování a generál Pavel se může vymezit proti tomu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…