Havlíček utřel Síkelu. Překvapení? Už je tady. Ale příjemné není

04.10.2022 14:49 | On-line

„Neumím si představit, že by se dohody v rámci Evropské unie nedodržovaly. To by znamenalo začátek rozpadu EU,“ uvedl v pondělním vysílání Událostí, komentářů na ČT24 ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) k možnému nedodržení dohody o dodávkách plynu ze strany Německa. Souhlasil i prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. „Nehrozí, že by nás Němci úplně vypnuli. Ne protože by nás milovali, ale mohlo by se jim to vrátit,“ mínil a varoval Berlín, co by následovalo. Vládě však doporučil, aby se Bruselu nebála. „Kážou vodu a pijí víno…“ začal jmenovat.

Havlíček utřel Síkelu. Překvapení? Už je tady. Ale příjemné není
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jozef Síkela, Karel Havlíček a Vladimír Dlouhý v Událostech, komentářích

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Síkela mínil, že aktuální pokles spotřeby plynu o 18 procent je dostačující, kdyby to však nestačilo, tak prý vláda bude muset přistoupit k „určitým regulačním opatřením“. „Ale pevně věřím, že to stačit bude,“ doplnil.

Prezident Hospodářské komory ČR Dlouhý na to podotkl, že k úsporám vybízí i samotná vyšší cena, je však přesvědčen, že lidé, podniky i veřejná správa jsou schopni ušetřit ještě více energií. Podotkl také, že kromě chystaných opatření by Hospodářská komora uvítala i uvalení maximální ceny na trhy s elektřinou a plynem pro firmy.

Exministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) podotkl, že šetření s plynem souvisí i s tím, že se tato surovina zdražila natolik, že lidem „nic jiného nezbývá“. „Firmy byly hozeny přes palubu. Od března se jim slibuje neustále nějaká podpora… Nakonec tedy – zaplaťpánbůh – se vláda rozhoupala k tomu, že by se zastropovalo a to i když ještě nedávno tvrdila, že to nepřipadá v úvahu. To by mělo pozitivně dopadnout na střední a menší firmy,“ uvedl.

„V oblasti elektřiny jsme exportérem. Vyrobíme více, než spotřebujeme a tak bychom šli zásadně přes ceny výrobců. Určili bychom cenu na výrobě, což znamená, že by výrobci neměli několikanásobně vyšší zisky a zastupovali bychom to rovněž u obchodu,“ vyjádřil se k řešení hnutí ANO, které by dle něj rozpočet „vyšlo na lepší peníz“. Uznal však, že to „co je prodáno, by se muselo ještě nějakým způsobem kompenzovat“.

  • Záznam celého pořadu můžete zhlédnout ZDE.

„Já samozřejmě znám kritiku opozice, že je všechno špatně, pozdě a málo,“ reagoval Síkela a dodal, že „je rád“, že vláda radám opozice v uplynulých měsících „nepodlehla“.

Důležité je podle něj především dění na unijní úrovni a pochvaloval si, že se podařilo prosadit u EU, že střední a malé firmy budou moci získat cenový strop na plyn a elektřinu.

Dlouhý na to Síkelu vyzval, aby se nebál Bruselu postavit. „Oni sami kážou vodu a pijí víno. Francouzská EDF (výrobce a distributor elektřiny Électricité de France, pozn. red.) bude prodávat elektřinu vyrobenou v jaderných elektrárnách v rámci mechanismu, který se nazývá ARENH od příštího roku za 49,50 za megawatthodinu. My tady hovoříme o dvou stech, tří stech,“ naznačil a ukazoval též na jednání Německa v rámci prodeje plynu přes společnost Uniper.

Dle Dlouhého se nemáme bát „šáhnout“ i do již uzavřených kontraktů. „Nebude se to líbit výrobcům a budou tam problémy právního charakteru, ale aspoň to prozkoumejme,“ nabádal s tím, že to bude pomoc velkého průmyslu.

Síkela takové jednání odmítl. Měnit již uzavřené kontrakty podle něj nebude potřeba a zastropování u výrobců dle něj naráží na to, že by zastropování na stejné úrovni pro firmy a domácnosti narazilo u EU. „Podle unijních pravidel to není možné,“ poznačil. Přesné detaily chce představit ve středu. Prý to bude „překvapení“.

„Já jsem rád, že pan ministr chce překvapit podniky. Ony už jsou docela překvapené. Jsou překvapené z toho, že nedokáží konkurovat ostatním firmám v Evropě a to nikoli protože by měly špatný podnikatelský záměr, ale proto, že v ostatních zemích se již rozjely podpory,“ reagoval na to Havlíček. Vláda podle něj návrhy opozice následovala, i přestože nyní Síkela tvrdí opak.

Dlouhý se na to vlády zastal. „Ona skutečně z hlediska evropských pravidel nemůže jít moc dál, než tam kde je v současné době,“ vyřkl. S Havlíčkem však souhlasil, že konkurenceschopnost Česka bude klesat, jelikož budou mít ostatní země vysoké opory. „Je to nemorální. Opakuji, že kážou vodu a pijí víno… Ale jsme obklopeni zeměmi, které se takto chovají a tak musíme také reagovat,“ zaznělo.

Dle Síkely unijní dohoda společně se závazky k úsporám v rámci celé Evropské unie budou stačit, pokud vyloženě „nedojde k nějaké kruté zimě“.

Havlíček si však nemyslí, že lze příliš sázet na „evropskou solidaritu“, ale podotýká, že jsme silně závislí na Německu. „Ta situace nebude natolik kritická, že by nebyl plyn. Spíše to budou o jeho cenách,“ poukázal.

Nebyl sám, kdo se bojí toho, nakolik Němci a EU dodrží své slovo. Podobné obavy sdílí i Dlouhý. „Já se také bojím té evropské solidarity. Co se stane, když opravdu Německo bude muset začít o přídělovém systému na plyn? Do jaké míry pak budou ty trubky průchodné pro nás?“ naznačil.

Že se „evropská jednota“ začíná drolit si Síkela zcela nepřipouští. „Myslím si, že Evropská unie udělala od začátku války na Ukrajině ohromný krok dopředu z hlediska jednoty a solidarity,“ mínil a stál si zatím, že je stanovené přesné množství plynu, které má každá unijní země garantované a ostatní země se o toto množství podělí i za cenu utlumení svého průmyslu.

„Tomu přece nemůžete věřit, že Německo kvůli naší spotřebě uzavře fabriky,“ nechápe ministrovo přesvědčení Havlíček.

Dlouhý na to podotkl, že Němci zřejmě budou muset dohody dodržet. „Nehrozí, že by nás Němci úplně vypnuli. Ne protože by nás milovali, ale mohlo by se jim to vrátit. Mají tady mnoho velký investic a my také máme tu rouru z Hory Svaté Kateřiny do Bavorska, když už bychom mluvili o nějakých tvrdých opatřeních,“ nastínil, že by se Berlín měl obávat toho, co by následovalo po jejich zastavení plynu.

„Pokud by to nastalo, tak je to začátek konce nejen evropské solidarity, ale celé Evropské unie jako takové,“ dodal ještě Síkela, že kromě Německa by tím de facto padla i EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…